2008 destekleri seçimden önce ödenir mi?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2008 destekleri seçimden önce ödenir mi?

20 Ocak 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Oca 20, 2009

Ekonomik krizin etkilerini azaltmak için reel sektöre yönelik önlem paketleri, yeni destekler, kredi olanakları, kurtarma planları açıklanıyor. “Can suyu” kredileri veriliyor.
Tarım sektörüne yönelik hiçbir önlem alınmadığı gibi, çiftçilerin hak ettiği 2008 destekleri bile ödenmiyor.
Çiftçiler her gün telefonla, mesaj yazarak soruyor.
Gübre ve mazot desteği ne zaman ödenecek?
Hububat destekleri ne zaman ödenecek?
Yem bitkileri destekleri ne zaman ödenecek
Hayvancılık destekleri ne zaman ödenecek?
Üretim için hazırlık yapacağız, destekler ne zaman ödenecek.
Sorular uzayıp gidiyor.
Bu soruları her fırsatta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na soruyoruz. Bakanlık derin uykuda, ses vermiyor.
Resmi Gazete’de yayınlanan bakanlar kurulu kararlarını ve desteklemelerle ilgili tebliğleri inceleyerek ödemelerin en erken ne zaman yapılacağını saptamaya çalıştık.
Gübre ve mazot desteği ne zaman ödenecek?
Doğrudan gelir desteğinin kaldırılmasından sonra alan bazlı verilen en kapsamlı destek olan mazot ve kimyevi gübre desteği için son başvuru tarihi 20 Ocak 2009.  Bu tarihten sonra 10 gün askı süresi ve 10 günde değerlendirme süresi olacağına göre gübre ve mazot desteğinin Şubat’tan önce ödenmesi mümkün değil. Başvuruların değerlendirilmesi, askı süresi vs. dikkate alındığında gübre ve mazot desteklemelerinin ödemesi en erken Mart’ta başlayacak.
Toprak analizi desteği ne zaman ödenecek?
Toprak analizi yaptıran ve bunu belgeleyen çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilere dekara 2.5 lira destek ödenecek. Buna ilişkin tebliğ 31 Aralık 2008’de yayınlandı. Tebliğin yayınlanmasından itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. Başvurulardan sonra 10 günlük askı süresi var. İtirazlar, değerlendirme ve sonuçların kesinleştirilmesi  Mart ayını bulur. Toprak analizi desteği ile ilgili süreç hem çok karmaşık hem de uzun. Bu nedenle ödemeler seçimden sonraya kalabilir.
Destekleme primleri ne zaman ödenecek?
Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticiler için son başvuru tarihi kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır ve aspir için 3 Nisan 2009 olarak belirlendi. Askı süresi ve değerlendirmeler dikkate alındığında bu ürünlerde destekleme primi ödemesi en erken Mayıs 2009’da başlayacaktır.
Zeytinyağı destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen çiftçiler için ise son başvuru tarihi 5 Haziran 2009. Bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 2 Ekim 2009 olarak belirlendi. Zeytinyağı primi en erken 2009 sonunda başlayacak ve 2010 yılına sarkacak.
Hububat ve baklagil destekleme primleri ne zaman ödenecek?
2008 yılı ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreterek satışını yapan üreticilere destekleme primi ödenmesi için son başvuru tarihi 30 Nisan 2009 olarak belirlendi. Hububat ve baklagil destekleme primleri en erken Haziran 2009’da ödenecek.
Hayvancılık ve yem bitkileri destekleri ne zaman ödenecek?
2008 yılında ilk kez uygulamaya konulan ve ödemesi 2009 bütçesinden yapılacak hayvan başına destek için başvurular 2009 mart sonunda kesinleşeceğinden, ödemelerin başlaması en erken nisan ayı sonunda olacak.
2007 yılına ait yem bitkileri ödemesini alamayan çiftçiler var. Öncelikle bu ödemeler yapılacak. 2008 yılı yem bitkileri desteklerinin ise en erken nisan ayında başlaması bekleniyor.
Resmi Gazete’ de yayınlana tebliğ ve kararlara bakılırsa, 2008 desteklerinin ödemesi en erken mart ayı sonunda başlayacak. Fakat, Resmi Gazete’ de yayınlanan tebliğlerin, kararların fazla bir değeri yok. Ödemelerin başlaması tamamen hükümetin kararına bağlı. Çiftçilerin umudu, desteklerin 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimden önce ödenmesi.
Hükümet, 2007’de, 22 Temmuz seçiminden hemen önce desteklerin bir bölümünü ödeyerek, bir bölümünü de  ödemeyi taahhüt ederek çiftçilerin oyunu almayı başardı. Yerel seçimden önce benzer bir planı uygular mı, uygularsa çiftçiler AKP’ye oy verir mi? Seçime çok kısa bir zaman kaldı, yaşayıp göreceğiz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ALİ DOĞAN 20 Ocak 2009 - 10:05 - Yanıtla

    ALİ DOĞAN ŞANLIURFA VİRANŞEHİR DEN BU PAMUK DESTEKLEMESI ERKEN ÖDENSE SÜPER ÇÜNKÜ VİRANŞEHİRDE KURAKLIK GÖRÜNÜYOR HALK PERİŞAN OLMUŞ HERKES FAİZCİLERIN ELINE DÜŞTÜ YOK OLACAK VİRANŞEHİR ADINA YAZIYORUM

  2. aydın özcan 20 Ocak 2009 - 17:42 - Yanıtla

    syn.ali ekber yıldırım
    tarım kesimine yapmış olduğunuz haberler ve araştırmalırınızdan dolayı tarafımından teşekkurlerımı sunarım
    malumunuzdurkı tarımkesımı şu an itibariyle kanayan bir yaradır ekonomik krizin en çok hissedildiği kesim tarım kesimidır tarım desdeklemeleriyle çifçimiz ayakta kalmaya hatta ve hatta nefes almaya çalışmaktadaır.son üç gundur yaşanan olaylar gübrede neler oluyor dıye bizi düşündürmektedir
    15.01.2009arıhınde 26 lık nıtratın fıyatı 380 lıra ıdı
    21.01.2009 yani bu gün 510 lira allahtan revah mı bu petrol fıyatları duştu bize yansıyan yok çifçi şimdi nitrat gubresimi atıyorki fiyatlar yukseliyor biz çifçi kesimi hem hayvancılıkla hem tarımla aşır neşir olmuş bir keimiz geçmişe baktığımız zaman ..çok değil bir ecevit hukumetınde aldığımız desteğin yarısını bile alamıyoruz
    şu anki hukumet dıyorki avrupa çifçisiyle rekabet edecez nasıl olacak
    avrupalı cifciye verilen destekle biz türk çifçiine verilen destek ne oranda?
    ne rekabeti biz yaşama payını bulalım şükür
    süt düştü
    buğday düştü
    desteklemer düştü
    peki millet vekillerin maaşı niye düşmedi
    yem fiyatları niye düşmedi
    MİLLETİN EFENDİSİ
    BU HALE NİYE DÜŞTÜ

  3. ferman yıldırım 21 Ocak 2009 - 12:23 - Yanıtla

    sayın alibey dogrudan gelır destegı odenebılır mı 2008 yılı için.böyle bır umut var mı.2008 yılına ait süt prımlerı hala odenmedı.2007 yılının son 3 ayına ait buzagı desteklerı hala ödenmedı.çiftçi bitti. yerinde yeller esıyor.ey mıllet uyan sabah oldu.sabah oldu da ne oldu.sabah oldu gelecegımız calındı.seçim de hükümet oyunu arttırırsa vay halımıze.3 yıl valla erıtır bızı.onun için bu hukumetın bir sarı kart görmesi lazım mılletten.olmadımı kırmızı kart.yoksa yokluga devam.

  4. TEO MAN 22 Ocak 2009 - 15:53 - Yanıtla

    Sanki bundan 10-20 yıl destekleme varmış gibi.o zamanlar hayret ediyorum devletten hiçbirşey almadan bu çiftçi nasıl geçiniyormuş.herşey destekleme olmuş çıkmış hatta tarım bakanlığı’nın adı bence kesinlikle DESTEKLEME BAKANLIĞI olarak değiştirilmeli.Sıkıldık ya herşeye dosya herşeye evrak hazırlayıp ilçe tarıma teslim etmeye çalışarak harcanıyor zamanımız..

  5. fayıkyılmaz 23 Ocak 2009 - 04:16 - Yanıtla

    hükümetin şuanda düşündüğü en son şey çiftci çünkü oyun yüzde 70 ini köylüde aldı ne yapsa haklılar demekki bunlar halinden çok memnun zaten sesleride çıkmıyor diye ne zaman biyerden para kesilmesi gerekse çiftçiden kesiyorlar bence haklılar,
    fayık yılmaz uzunpınar.köyü kayseri pıanrbaşı

  6. Sencer Murat Çelik 25 Ocak 2009 - 04:47 - Yanıtla

    Hamdolsun hükümet bize verilmesi planlanan ürün bazlı primleri çok görüp kısıntıya gitti!.Mısur primi 40 ykr/kg’den 36 ykr/kg’ye , buğday primi ise 50ykr/kg’den 45 ykr/kg’ye düşürüldü.Bunlar Ekim’de hükümetin ilan etmiş olduğu fiyatlar.Şimdi ne hakla sessiz sedasiz değiştiriliyor?Çiftçi resmen ayakta uyutulmaya devam ediliyor.Aman miting yapmayalim arkadaşlar aman….

  7. yakup öcal 26 Ocak 2009 - 06:24 - Yanıtla

    tarımla ilgili söylenecek okadar çok şey varki neresinden başlasam diye düşünmekten kendimi almıyorum,yazık bukadar imkan ve bu coğrafyaya.yazık ediyoruz elbirliğiyle,başta politikacılar sonra bürokratlar üniversiteler tarım il ve ilçe müdürlükleri memurlar saymakla bitmez ve tabiki biz üreticiler.tanrının bize verdiği zenginliklerin farkında değiliz ne yazzıkki harvurup harman savuruyoruz el birliği ile ülkemizi ve tarım alanlarımızı yıllarımızı heba ediyoruz.bu yazdıklarımı okuyan olacakmı acaba?yazıklar olsun hepimize.

  8. tamer yurdakul 26 Ocak 2009 - 15:50 - Yanıtla

    valla ne denirki bu durumda seçim geliyor meraklanmayın bir parmak bal gelir yakında heralde geri kalan balı kim yer onu bilmiyorum bilen varsa yazsın sayın bakanı nedense bu ara hiç göremiyoruz başbakanda muhalefetle ergenekon kavgasındalar maşallah tırnağı olan bence başını kaşısın ben gübre falan atamıycam busene zaten ekimdede atmadım baharda atmam allah sonumuzu hayır etsin bu hükümetten hayır yok arkadaşlar hoş okuyanda yok bunları ama miting yapalım derim ben yunanlılar gibi saygılar

  9. aykan ayışık 27 Ocak 2009 - 08:54 - Yanıtla

    gübre desteği Tarım kredi kooperatifleri genel başkanı BEDRETTİN YILDIRIM yaptığı açıklmaya göre şubat ayı başında verilecekmiş

  10. uğur güngör 28 Ocak 2009 - 05:33 - Yanıtla

    2008 yılına ait doğrudan gelir destekleme ödemeleri ile ilgili bilginiz var mı?

  11. ibrahim yıldız 31 Ocak 2009 - 12:07 - Yanıtla

    yeter ulan kimse sahib çıkmıyorsa köylüye köylüde bu partiye bu vatana bundan böyle sahib çıkmayalımda köylü ne kadar değerliymiş anlasın bu millet, aç kalan köylü, horlanan köylü, unutulan köylü,kötü ğiden herşeye sebeb olan köylü ne bu ya bütün kötü faturalar köylünün üzerine kesiliyor.düşünün bir kere eğer bizler üretime sadece bir ğün ara verib pazara mal ğöndermezsek her şey bir ğünde alt üst olur işte ozaman belki biz elleri nasırlı köylüleri hatırlarlar.taki köylü hep üzerindeki yamalıklı ceketinle kaldı ama bu halini hiç yadırğamadı hep söylediki bu sene olmadı inşallah seneye diyerek adına söylenen köylü bu milletin efendisi sösüne laik olmaya çalışıyor ,ne zamana kadar bilinmiyor

  12. rafet koçak 1 Şubat 2009 - 09:03 - Yanıtla

    slm arkadaşlar valla bence bızım bakanda iş yok yanlış adamı bakan yapmıs bu hukumet vermıyorsa da bı cıksın acıklama yapsın veyda vermıyoz desın bızde onagore kendımızı hazırlarız.TAMER ARKADAŞ YAPALIM MITING HADİ ONCU OLUN HEREKS KATILIR BENCE CANI YANDI CIFCININ.

  13. tahsin YILMAZ 8 Şubat 2009 - 12:45 - Yanıtla

    gübre alacak çiftçi alacak ama mazot parasını nerden bulacak bu soruya cevap bekliyoruz sayın tarım bakanı.bu soruya acıklık getirseniz cok memnun kalacağız.

  14. gürsel saraç 11 Şubat 2009 - 15:53 - Yanıtla

    240dekar ekinim var hiçbaşka biyerden gelirim yok 10binTL borcum var cıkartıgım mahsül borcumu anca ödüyor neden zamanın da verilmiyor ve ve gübrelerin fiyatı hergecen gün artıyo neolacak bu çiftçinin haliçomçayla alıyorsunuz caykaşıgıyla geri veriyorsunuz bakurumuz var ama yatıramıyoruz bu çiftçinin sesinE kim el uzatacak size sorarım ve isyan ederimUMARIM BÜTÜN ÇİFTÇİ KARDEŞLERİMİZ AYNI GÖRÜŞTEDİR BENLE

  15. SELIM 15 Şubat 2009 - 13:41 - Yanıtla

    yesil sermayeli holdinglere el konulsun hisselerine damizlik hayvanla takas edilsin

  16. taner yıldız 15 Şubat 2009 - 14:13 - Yanıtla

    sayın başbakanımız biz çiftcileri iyi kullanıyo bizlerin alın terleri paralarımızla bakanları milet vekilleri devran sürüyo ama inşallah allah bunları görüyodur biz çiftcileri çok ama çok madur etti etmekle kalmadı anamıza aglattı ee allahtan kormazlar sömürdügünüz yetmedimide hala bizleri somuruyosunuz

  17. deniz yörükoglu 5 Mart 2009 - 02:37 - Yanıtla

    sayın tarım bakanına buradan sesleniyorun tez elden bütün çiftçilerin desteklemesini istiyorum ödenmezse oy filan istemeyin eger oy verirseniz dahada aç kalacagız.

  18. kırklareli denizer 14 Nisan 2009 - 05:26 - Yanıtla

    çiftçiyi öldürdüler allah bunlara çaresiz hastalık versin başka syleyecek sözüm yok.alınteri nedir biliyorlar mı aacaba**

  19. abbulrahim saç 10 Mayıs 2009 - 12:58 - Yanıtla

    haklısın ali bey amaçları çiftçiyi helaka gütürmektir

  20. salih teke 5 Şubat 2010 - 05:06 - Yanıtla

    siteyi kuranlara gerekli bilgileri sunanlara teşekkür ederim.Malesef her fırsatta kendilerine cuvaldızı batırmayanlar bir memleketin tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmem deyipte neler olduğunu bilebile görmezden gelen sayın başbakan bir etrafına baksın memleket can ceken bir vucud olmuş çiftçi kredisini ödeyemez hale gelmiş nerde hani tüyü bitmemiş yetimin hakkı

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler