Tarımda 2008'in bilançosu…

·

30 Aralık 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda 2008'in bilançosu…

30 Aralık 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 30, 2008

Yılın son yazısında tarımda 2008’e damgasını vuran gelişmeleri hatırlayalım.
** Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yılın hemen başında 60. Hükümetin Eylem Planı’nı açıkladı. Erdoğan, ” Doğrudan gelir desteğini(DGD) kaldıracağız, ürüne destek vereceğiz” dedi. Fakat, hükümet, DGD’ den vazgeçemedi. 2007’de dekara 10 YTL olan DGD, 2008’de 7 YTL’ ye düşürülerek uygulandı.
**  Hayvancılıkta radikal politika değişikliğine gidildi. Yemden süte kadar her aşamada verilen desteklerin bir çoğu kaldırıldı. Bazı desteklerin miktarı düşürüldü. Hayvan başına destek uygulamasına geçildi. Hayvancılık desteklerini 1.3 milyar YTL’ den 750 milyon YTL’ ye düşüren hayvan başına destek uygulamasına ilişkin mevzuat tamamlandı. Destek ödemeleri  2009 bütçesinden yapılacak.
**  Tarım Bakanlığı’nın 2007 hayvancılık desteklerini 750 milyon YTL tahmin etmesi buna karşılık 1.3 milyar YTL olarak gerçekleşmesi Maliye Bakanlığı’nın destekleme politikasına müdahale etmesine neden oldu. 2008 destekleri Maliye Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda saptandı.
**  Bankalar tarım sektörüne kredi vermek için adeta yarıştı. Tarımsal kredi hacmi 11 milyar YTL’ ye ulaştı. Bu kredinin yarısı Ziraat Bankası tarafından veriliyor.
** Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Mart ayında ‘2008-2012 Tarım Vizyonu’nu açıkladı. 2012 yılına kadar çiftçiye 30 milyar YTL destek verileceğini söyledi. 2009 tarımsal destekleme bütçesi 5 milyar YTL olduğuna göre, Eker’ in söylediği destek miktarına ulaşılması için bundan sonra tarıma her yıl en az 8.3 milyar YTL destek verilmesi gerekiyor.
** Pirinçte fiyat krizi yaşandı. Hükümet, pirinç firmalarını “spekülatör” olarak suçladı. Deposundaki çeltiği ucuza satan Toprak Mahsulleri Ofisi 100 bin ton pirinç ithal etmek zorunda kaldı.
 ** Güneydoğu Anadolu’da ve Konya Ovası’nda yaşanan kuraklık başta buğday ve arpa olmak üzere mercimek, nohut ve diğer bakliyat ürünlerinde büyük zarara neden oldu. Kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları 1 yıl ertelendi. Ayrıca çiftçilere tohumluk yardımı yapıldı.
** Hükümet, Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP) Eylem Planı’nı açıkladı. Plan kapsamında 5 yılda 790 bin hektarlık yeni alan sulamaya açılması öngörülüyor.
** Rusya ile yaş meyve ve sebze ihracatında 2005’tekine benzer bir kriz yaşandı. Rusya, zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türkiye’den domates, patlıcan, patates, üzüm ve limon ithalatını 7 Haziran itibariyle geçici bir süre durdurunca hem üreticiler hem ihracatçılar büyük zarara uğradı.
** Ziraat Bankası, orta ve büyük ölçekli tarımsal işletmelere özel hizmet vermek amacı ile Türkiye’nin ilk Tarımsal Orta ve Büyük İşletme (TOBİ) bankacılığı şubesini Antalya’da açtı.
** Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) 1938’den beri ilk kez 2008’de buğday alım fiyatı açıklamadı. Sadece buğdayın değil, arpa, yulaf, çavdarın da fiyatı açıklanmadı.
** Hükümet ilk kez bakliyat ürünlerini destekleme kapsamına alındı. Kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine kilogram başına 10 yeni kuruş destekleme primi ödenmesine karar verildi.
** 2008 ürünü yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, aspir, zeytinyağı ve çeltik destekleme primi geçen yıla göre sadece 1 yeni kuruş artırıldı. Alan bazlı olarak ödenen kimyevi gübre desteği ortalama yüzde 100 oranında artırılırken, mazot desteğindeki artış yüzde 10-15 oldu.
** Hükümet fındık alımı için yeniden TMO’yu görevlendirdi. Geçen yıl 5 YTL olan fındık fiyatı 4 YTL olarak açıklandı. Serbest piyasada fındık 2.5 YTL’ ye kadar düştü.
** Yıllardan beri ilk kez üretimin azaldığı kasım-aralık ayında çiğ süt alım fiyatı yüzde 10 oranında düşürüldü. Üreticiden ortalama 62.5 yeni kuruştan alınan sütün fiyatı 52.5 yeni kuruşa geriledi.
** Tarım sektörü geçen yıl yaşanan kuraklığın zararını atlatamadan bu yıl da ekonomik krizle sarsıldı. Üretici girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle ürününü zararına satarken, tüccar ve ihracatçı ise krizin etkisi ile düşen talep nedeniyle aldığı ürünü daha düşük fiyattan satmak zorunda kaldığı için büyük zarara uğradı.
** Bir yılda yüzde 150’yi aşan gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçi gübre alamadı. Gübre kullanımı yüzde 40-50 oranında azaldı.
** Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2007’de yüzde 7.2 küçülen tarım sektörü 2008’in ilk 9 aylık döneminde yüzde 0.7 büyüdü..
Bu yılda ülkenin tarımsal potansiyeli yeterince değerlendirilemedi. Destekler zamanında ödenmedi. Girdi fiyatlarındaki artış yüzde 100’e ulaştı. İhracat azalırken, ithalat arttı. 2008, tarım için kayıp yıl oldu. Dileğimiz gelecek yıllarda bu kayıpların telafi edilmesi.
Yeni yılınızı kutlar,sağlık,mutluluk ve başarı dileklerimizle 2009’un bereketli bir yıl olmasını dileriz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Yiğit Alp YILDIRIM 31 Aralık 2008 - 06:14 - Yanıtla

    Araştırmanızı çok beğendim,bence 2009 Türk çiftçi’si için yaşanancak problemlerin başlangıcı olacağını düşünüyorum.
    Köylü Milletin Efendisi Olmalı,BANKA KREDİLERİNİN DEĞİL!

  2. fayık yılmaz 31 Aralık 2008 - 10:14 - Yanıtla

    araştırma ve bilgilerinize teşekkür ediyorum yeni yılınızı en içten dileklerim le kutluyorum akp başta oldugu müddetce çiftçi olarak bizler borç batagına girmeye mahkumuz tamamen yanlışbi tarım politikası izliyorlar bu politikayla türk tarımı hiç yere ulaşamaz aksine geriler
    KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR

  3. KOMBASSAN HOLDING MAGDURLARI 11 Ocak 2009 - 14:35 - Yanıtla

    SEANEN KECISI
    KEKLIK BESLEMEK ISTIYORUM
    YESIL SERMAYELI HISSELERLE TAKAS EDERIM

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler