Yem sanayicilerinin buzağı maması endişesi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Yem sanayicilerinin buzağı maması endişesi…

04 Aralık 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 4, 2008

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl 58 bin 264 ton, bu yılın ilk 9 aylık döneminde ise 43 bin 131 tonluk buzağı maması ithal edildi. Hayvancılık sektörü uzmanları bu kadar buzağı mamasının tüketilmesinin olanaksız olduğunu, buzağı maması adı altında süt tozu ithal edildiğini iddia ediyor. Bu iddiaları iki haftadır yazıyoruz. Aydınlatıcı yeni bilgiler, açıklamalar geliyor.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği adına Başkan M. Ülkü Karakuş imzasıyla bize gelen açıklama buzağı maması adı altında süt tozu ithalatı yapıldığı iddiasını daha da güçlendiriyor. Açıklamada, Türkiye’de yıllık 10 bin 320 ton buzağı maması tüketildiği tahminine yer veriliyor. Buzağı maması ithalatı ile tüketimi arasındaki çelişkiye dikkat çekilen açıklamada buzağı maması adı altında süt tozu ithalatı yapıldığı endişesi açıkça dile getiriliyor. 

Türkiye’de 2003’te 72 bin 418 ton, 2004’te 91 bin 939 ton, 2005’te 109 bin 615 ton, 2006’da 151 bin 468 ton buzağı yemi üretildiği bunun da toplam büyük-küçükbaş yemleri üretimi içinde yüzde 2,40 ile yüzde 3,59 payı ifade ettiği belirtilen açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi:
“Türkiye’de buzağı yemi üretimi ile buzağı maması tüketimi ve ithalatı arasında bazı çelişkilerin olduğu ve buzağı maması adı altında süt tozu ithal edildiği endişesini taşımaktayız.
Buzağı yemlerini tercih edenler, özellikle buzağı maması kullanan, teknik bilgi ve donanıma sahip bilinçli üreticilerdir. Bu şartları yerine getiren üretici sayısının ise, ülke genelinin yüzde 10’u civarında olduğu, diğerlerinin ise buzağılarını buzağı maması yerine elde ettikleri süt ile besledikleri tahmin edilmektedir.
Tüm buzağı varlığımızın buzağı maması ile beslendiğinde 101.520 ton buzağı maması ihtiyacı doğmaktadır. Ancak;
— Yerli ırk hayvanlarımız genelde 1-2 baş hayvanı olan, aile işletmelerinde bulunmaktadır, bunlardan elde edilen buzağıların değil buzağı maması, buzağı yemi bile kullanmadıkları bir gerçektir.
— Melez ırk hayvanların büyük bir bölümünün yine 5-6 başlı küçük aile işletmeleri, diğerlerinin ise orta ve büyük çaplı işletmelerin elinde olduğu, bunların en fazla yüzde 10’luk bir bölümünün buzağı maması kullandıkları diğerlerinin ise elde ettikleri süt ile buzağılarını büyüttükleri tahmin edilmektedir.
— Kültür ırkı hayvanların büyük bir bölümünün ülkemiz çapında büyük işletmelerin elinde bulunduğu, bunların ise en fazla yüzde 20 civarındakilerin buzağı maması kullandıkları tahmin edilmektedir.
Buzağı maması kullanım tahminlerimiz, üyemiz yem fabrikalarının saha elemanlarının tüm hayvancılık işletmelerini ziyaretleri sonucu elde ettikleri veriler kullanılarak belirlenmiştir.
Bu veriler sonucunda; ülkemizdeki buzağı sayısı, buzağı yemi üretimi, buzağı maması tüketimi arasında büyük bir çelişki olduğu aşikardır.
Bu durum; buzağı maması adı altında, süt tozu ithal edildiği izlenimini vermektedir.
Ülkemiz hayvancılık sektörüne, dolayısı ile sektörümüzü olumsuz etkileyen bu durumun çeşitli yönleri ile ele alınarak, incelenmesi ve ithalat aşamasında gerekli kontrol tedbirlerinin alınması gerektiği kanısındayız.”
M. Ülkü Karakuş imzası ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğüne ve Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğüne de gönderilen yazıda buzağı maması ile ilgili denetim önlemlerinin alınması isteniyor.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’ne duyarlı yaklaşımı için çok teşekkür ederiz.
Bir çok okurumuz “neden buzağı maması adı altında süt tozu ithal ediliyor?” diye soruyor.
Yanıtı çok açık; süt tozu ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 150, buzağı mamasında bu oran sadece yüzde 7,8. Süt tozunun tonu 3 bin 800 dolardan ithal edilirken, buzağı maması 1500 ile 1700 dolardan ithal ediliyor. Bu nedenle buzağı maması adı altında süt tozu ithal ediliyor. Devlet çok büyük vergi kaybına uğrarken, üretici sütünü satamıyor veya çok ucuza satmak zorunda kalıyor. Tüketici ise süt tozu ile üretilen sağlıksız ürünleri tüketmek zorunda kalıyor.
Yazıyı bitirirken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nden aradılar. Bakanlığın konuya ilişkin bir çalışma yaptığı ve en kısa zamanda bir açıklama yapılacağı bilgisini verdiler.
Açıklamayı beklerken çiğ süt fiyatının bazı bölgelerde 5 yeni kuruş daha düşürüldüğü haberi geldi. Anlaşılan süt yerine buzağı maması- süt tozu kullanımı artarak sürüyor. Birileri bu mamadan beslenmeye devam ediyor.

Türkiye’de sağılan hayvan, buzağı sayısı ve buzağı maması tüketim tahmini
                                                KÜLTÜR IRK   MELEZ IRK  YERLİ IRK    TOPLAM
Sağılan Hayvan Varlığı(Baş)  1.299.750     1.698.801  1.230.889   4.229.440
Buzağı (Baş) (%80)                 1.039.800     1.359.041    984.711   3.383.552
Buzağı maması tüketimi
(ton/gün)*                                            520           680               492        1.692
Buzağı maması tüketimi
(ton) (2 aylık)**              31.200        40.800     29.520     101.520
Türkiyem-Bir Buzağı maması
tüketim tahmini (ton) (2 aylık) 6.240         4.080          0      10.320

Kaynak: Türkiyem-Bir
*  Buzağılar günde 0,5 kg buzağı maması tüketir.
** Tüm buzağıların buzağı mamasıyla beslenildiği düşünülürse

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. nejladolapcı 1 Mart 2009 - 12:23 - Yanıtla

    Buzağı mamalarını insanlara süt ve süt ürünleri olarakmı yediriyorlar?.Dışarıdan süttozu ve buzağı mması ithal ederek,üreticilerimizi aciz,savunmasız bırakıyorlar.Yazıklar olsun onlara!

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler