Bir kuruşluk prim ve Başbakanlık Müsteşarı'nın notları…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bir kuruşluk prim ve Başbakanlık Müsteşarı'nın notları…

28 Ekim 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eki 28, 2008

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu 9 Eylül 2008’de toplandı ve bu yılın tarımsal desteklerini karara bağladı. Alınan kararlar arasında en çarpıcı olanı, pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir, ve zeytinyağında destekleme priminin geçen yıla göre sadece 1 kuruş artırılması oldu.
Buna göre, geçen yıl  29 yeni kuruş olan pamuk destekleme primi 30 kuruşa, 20 yeni kuruş olan yağlık ayçiçeği primi 21 yeni kuruşa, 22 yeni kuruş olan soya fasulyesinin primi 23 yeni kuruşa, kanola ve aspir için ödenen  prim 22 yeni kuruştan 23 yeni kuruşa, zeytinyağı destekleme primi de 20 yeni kuruştan 21 yeni kuruşa çıkarıldı. Soya ve pamukta sertifikalı tohum kullananlar yüzde 20 daha fazla prim alacaklar.
Destekleme primlerine ilişkin alınan bu karar tam 46 gün sonra 25 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kimyevi gübre, mazot ve diğer bir çok destek ile ilgili alınan kararlar ise henüz Resmi Gazete’ de yayınlanmadı.
Destekleme primlerinde 1 kuruşluk artışı öngören kararın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin bizim açımızdan ayrı bir önemi vardı.
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun aldığı kararları Resmi Gazete’ de yayınlanmadan 22 -23 Eylül 2008 tarihli DÜNYA Gazetesi’nde ayrıntılarıyla yazdık. DÜNYA okurları bu kararları bir ay önce öğrenme ayrıcalığını yaşadı.
DÜNYA’ da bu kararları yazınca çeşitli kesimlerden farklı tepkiler geldi. Daha yüksek oranda prim bekleyen üreticilerden bazıları 1 kuruşluk prime inanamadı. En ilginç tepki ise Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’ den geldi. Sayın Bakan, Ankara’da çok sayıda gazetecinin katıldığı bir iftar yemeğinde haberimizi yalanlamaya çalışmış, haberde yer verilen kararın sadece bir “taslak metin” olduğunu iddia etmişti.
Oysa bizim habere kaynak olan  karar metninin altında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’ in kendi imzası ve  Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun diğer üyelerinin imzası vardı.
Haber yayınlandıktan sonra çok sayıda okurumuz defalarca ,1 kuruşluk destekleme primi kararının Resmi Gazete’ de ne zaman yayınlanacağını sordu. Soran okurlarımıza Sayın Bakanın tepkisini hatırlatarak, “umarız bizim haber yalan çıkar ve destekleme primleri 1 kuruştan daha fazla artar ve tarım sektörü bundan yararlanır” diye açıklamaya çalıştık.
Aradan bir ay geçti ve ne yazık ki bizim haber doğru çıktı. 22 Eylül’de yazdığımız destekleme primlerindeki 1 kuruşluk artışı öngören karar, 25 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazete’ de aynen yayınlandı. Şimdi Sayın Bakanın bize bir özür borcu var.
Okurlarımız bu kez kimyevi gübre, mazot ve diğer desteklere ilişkin kararın Resmi Gazete’ de ne zaman yayınlanacağını soruyor. Ne zaman yayınlanacağını bilmiyoruz fakat ne kadar destek verileceğini biliyoruz. Öğrenmek isteyen okurlarımız 22 ve 23 Eylül tarihli DÜNYA Gazetesi’ne veya www.tarimdunyasi.net’e bakabilirler.
Destekleme primleri ile ilgili kararın Resmi Gazete’ de yayınlandığı Cumartesi günü Ankara’da kahvaltılı bir toplantı düzenlendi. Ürün konseylerinin başkanları, birlikler, tarım sektörünün her kesiminden temsilcilerin katıldığı toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli başkanlık yaptı. Toplantıya Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’ da katıldı. Efkan Ala ve arkadaşları sektör temsilcilerinin dile getirdiği sorunları tek tek not etti.
Alınan notlar, sorunlar ve istekler Başbakan Tayyip Erdoğan’a iletilmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri şimdi umutla Başbakan Erdoğan’ın tarımla ilgili yeni kararlar almasını bekleyecek.
Umarız, sektör temsilcilerinin beklediği gibi tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümü için somut adımlar atılır.
Fakat geçmişe bakarak şunu söyleyebiliriz ki, yaklaşan yerel seçimler öncesinde sektöre şirin görünmek için belki bir iki adım atılacak ve oylar alınacak, sonra çiftçiye yine “ananı da al git” denilecek”.
2007 seçimlerinden önce de aynı oyun oynanmamış mıydı?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler