Tarım desteklerinin ayrıntıları…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım desteklerinin ayrıntıları…

23 Eylül 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 23, 2008

Gübre, mazot ve destekleme primleri dün ilk kez DÜNYA Gazetesi’nde yayınlandı. Üreticiler gibi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bir çok yöneticisi de destek miktarlarını DÜNYA’ dan öğrendi.
Tarım sektörü temsilcileri 7 üründe destekleme priminin geçen yıla göre sadece 1 yeni kuruş artırılmasına tepkili. Bir çok okurumuz 1 kuruşluk artışa inanmazken, hükümetin çiftçileri tamamen  gözden çıkardığı görüşünde. Sektörün prim artışına tepkilerini içeren detaylı haberimizi bugünkü DÜNYA’ da okuyabilirsiniz.
Okurlarımız gübre,mazot ve destekleme primi dışındaki desteklere ilişkin alınan kararları da merak ediyor.
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun 2 Eylül 2009’da yaptığı toplantıda tarımdaki diğer desteklere ilişkin kararları özetle şöyle: 

1- Çay ve patates  için telafi edici ödeme uygulaması devam edecek. Patates siğili telafi edici ödeme geçen yıl olduğu gibi dekar başına 110 YTL olarak ödenecek. Çay üreticisine ise kilo başına 11.3 yeni kuruş destekleme primi ödenecek.
2-  Hayvancılıkta “hayvan başına ödeme sistemi” 2009’da da aynen uygulanacak. Birim destek miktarları Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Ayrıca 2009’da kuru yonca ve kuru silajlık mısır da destekleme kapsamına alınacak.
3- Kırsal kalkınma amaçlı tarımsal desteklerin 2009’da bütçesi artırılarak uygulamanın devam edilmesine, 2008 yılı sonunda bitecek olan Tarım Reformu Uygulama Projesi(ARİP) içerisinde yer alan Köy Bazlı Katılımcı Kırsal Kalkınma Projesi’nin 2009 yılına sarkan hakedişlerinin Kırsal Kalkınma Destekleri altında yer alan dış kaynakla ödenmesine karar verildi.
4- Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması(ÇATAK) projesi kapsamında 2009 yılı uygulamalarının, ARİP projesinin sona ermesi nedeni ile iç kaynakla, alanların genişletilerek sürdürülmesine, birinci kategori için dekara 60 YTL, ikinci kategori için dekara 135 YTL ödenmesine, 2007’de başlayan uygulamaların hakedişlerinin dış kaynakla ödenmesine karar verildi.
5- Sektörün ve Tarım Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu  konulara ilişkin Araştırma ve Geliştirme Projeleri ile sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, yurtiçi sertifikalı tohumluk üretimlerinin desteklenmesine 2009’da da devam edilecek.
6- Çiftlik muhasebe veri ağı sisteminin kurulmasına katılım sağlayan pilot illerdeki tarım işletmeleri Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre desteklenecek. İşletme başına destek miktarı 2008 yılı için 150 YTL, 2009 yılı için 300 YTL olarak belirlendi.
7- 2008 yılında organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapan, toprak analizi yaptıran üreticiler alan bazlı olarak desteklenecek. Buna göre organik tarım ve iyi tarım uygulamaları çerçevesinde üretim yapan çiftçilere dekar başına 20 YTL, toprak analizi yaptıranlara dekar başına 2.5 YTL ödenecek. İyi tarım uygulamaları çerçevesinde  seralarda doğal polinasyonu sağlamak üzere Bambus arısı kullananlara koloni başına 50 YTL destek verilecek.
8- Arz fazlasının önlenmesi amacı ile 9 ilde, tütün yetiştiren üreticilere tütün yerine Bakanlıkça önerilen ürünleri ekmeleri durumunda dekara 120 YTL alternatif ürün desteği ödenecek.
9- Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sisteminin çoğulcu bir yapı içerisinde sürdürülmesi amacı ile 2009 yılında Bakanlıkça belirlenecek il ve ilçelerde tarımsal danışmanlık hizmeti satın alacak işletmelere işletme başına yıllık 225 YTL ödenecek.
Yukarıdaki kararlar, Bakanlar Kurulu’nun onayı ve Resmi Gazete’ de yayınlanması ile yürürlüğe girecek.
Tarım desteklerinin tamamı 2009 bütçesinden ödenecek. Bu yıl 5 milyar 370 Milyon YTL olan  tarımsal  destekleme bütçesi 2009’da sadece 10 milyon YTL  artırılarak 5 milyar 380 milyon YTL olarak belirlendi. Desteklenen ürün sayısı ve alan artsa da bütçede ciddi bir artış yok. Bu nedenle desteklerin kapsamı genişledikçe memnuniyetsizlik artacak.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ahmet koç 23 Eylül 2008 - 03:25 - Yanıtla

    iyidir iyi idare eder

  2. zafer 24 Eylül 2008 - 08:41 - Yanıtla

    biz seçmen oyunun yarısını aldık . millet memnun olmasa niye versin bize oyunu …çiftçiye manisada sayın arınç azarlıyarak böyle dedi. bizde kızdırmıyalım …bişey söylersek.. ŞÜKÜR İYİYİZ..

  3. cevher elmas 17 Kasım 2008 - 11:37 - Yanıtla

    bu ölkede
    çifçilik yapmak akıl karı deyildir
    dünyaile eşit destek eşit hak verilmedigi müdetce bu çifçi halkı ezlmeye sürünmeye mahkümdür bu politikaları büyük bir hızla son verilmelidir saygılar

  4. yunis cömert 21 Mart 2009 - 00:15 - Yanıtla

    teşvikler güzel ama birde denetlense cok iyi olur vatantasın tarlasın baskası ekiyor tarladan gelir destegini tarla sahibi vermiyor

  5. ferit yildırım 17 Nisan 2009 - 12:50 - Yanıtla

    tamamıylen bız çifciler hukumet tarafından çifciligi yapamaz duruma getirıldik bıran once sesımızı dumaları gerek

  6. ersin celıktas 17 Ocak 2010 - 08:19 - Yanıtla

    calısan her zaman kazanır.suclu aramayın aynadfa kendınıze bı bakın….ben devlete ne verıyom.

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler