Pamukta ihanet politikası…

·

18 Eylül 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Pamukta ihanet politikası…

18 Eylül 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 18, 2008

Türkiye yıllardır boş laflarla kandırılıyor, avutuluyor. Üretim planlamasından söz ediliyor. Yıllardır arz fazlası ürünler yerine ihtiyaç duyulan ürünlerin üretiminin artırılması dile getiriliyor. Desteklerin bu hedef doğrultusunda verileceği ifade edilir. Dünya Bankası bile bu işe burnunu sokarak  “alternatif ürün projeleri” geliştirdi. Ancak, gelinen noktada değişen hiç bir şey yok.
Türkiye arz fazlası ürünlerin üretimini daha da artırmayı sürdürüyor. Buna karşılık arz açığı olan ürünlerin üretimini artırmak bir yana bu ürünlerden kaçışı, ithalatı destekleyici politikaları uyguluyor. Bunun en somut örneğini pamukta yaşanıyor.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün gelişmesi ile pamuk tüketiminin artacağı bilinmesine rağmen üretimi artırıcı hiçbir önlem alınmadı. Tam tersine pamuk üretimi yapılamaz hale getirildi. Yapılan yanlışlıklar sonucunda bakınız nerden nereye geldik. 
2000’li yılların başında Türkiye pamuk ekim alanları bakımından Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Pakistan, Özbekistan ve Brezilya’dan sonra 7. sırada yer alıyordu. Bu dönemde 684 bin hektar alanda pamuk üretimi yapılıyordu. Amerika Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlara göre 2008-2009 sezonunda Türkiye’nin pamuk ekim alanı 380 bin hektara düştü. Türkiye, ekim alanları bakımından Türkmenistan, Burkina Faso, Nijerya, Zimbabwe’nin gerisine yani 11.sıraya düştü.
Türkiye, aynı dönemde lif pamuk üretiminde 5. sıradan 7.sıraya geriledi. Burada bir parantez açmakta yarar var. Salı günü bu yıl lif pamuk üretiminin 600 bin ton olacağını yazdık, okurlarımız ve sektör temsilcileri bunun çok iyimser bir rakam olduğunu, Türkiye’nin lif pamuk üretiminin bu yıl 500 bin tonu aşmayacağını ifade ediyor.
Tüketim rakamlarına bakıldığında ise hızlı bir artış var. Çin, Hindistan ve Pakistan’dan sonra Türkiye dünya lif pamuk tüketiminde yaklaşık 1.5 milyon ton ile 4. sırada.
Üretim ve tüketim rakamlarına bakarak Türkiye’nin sadece son 10 yılda nasıl bir pamuk politikası uyguladığını görebilirsiniz. 1990’ların başında 500 bin ton olan lif pamuk tüketimi 3 kat artarak 1.5 milyon tona ulaştı.  Aynı dönemde Türkiye’nin lif pamuk üretimi yarı yarıya düştü. İhtiyaç yüzde 200 artarken, üretim yüzde 100 geriliyor. Aradaki fark ithalatla karşılanıyor. Türkiye, Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük pamuk ithalatçısı oldu. Sadece pamuk ithal edilmiyor. Pamuk ipliği ve pamuklu dokuma ürünleri de ithal ediliyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın verilerine göre 10 yıl önce Türkiye’nin lif pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu dokuma ithalatı 671 milyon dolar iken, 2007’de 2 milyar 830 milyon dolara ulaştı.
Pamuk ithalatı nereden yapılıyor?
Ağırlıklı olarak Amerika Birleşik Devletleri’nden. Kendi pamuk üreticisine yılda 4 milyar dolar haksız destek verdiği için Afrika’daki pamuk üreticisi ülkelerin şikayeti ile Dünya Ticaret Örgütü tarafından “suçlu” ilan edilen Amerika’dan. Aynı Amerika son 10 yılda Türkiye’deki pamuk alıcılarına da tam 1 milyar 80 milyon dolar destek sağladı. Artan pamuk üretimini pazarlamak için alıcı ülkelere GSM kredisi kullandıran Amerika, sadece üreticisini değil, kendisinden pamuk alan ithalatçıyı da destekliyor.
Türkiye’de pamuk üretiminin yarı yarıya azalmasında, ithalat rekortmeni olmasında birinci sorumlu ABD’nin bu politikası ve buna onay veren Türkiye’deki politikacılardır, bürokratlardır.
Pamukta yaşanan bu gelişmelerin benzeri bir çok tarım ürününde yaşanıyor. Peki bunlar yaşanırken ülkeyi yönetenler tarım politikalarını belirleyen ve uygulayanlar ne yapıyordu?
Yaşanan gerçekleri kimse göremedi mi? Yoksa ortada bir ihanet politikası mı var? Tekstil sektöründeki gelişmeyi, sektörün pamuğa ihtiyaç duyacağını görmemek için ya kör olmak ya da işbirlikçi olmak lazım. Türkiye’de  pamuk politikasını uygulayanların göz sağlığının yerinde olduğuna göre galiba ikincisi ağırlık kazanıyor.
Bugün yarın açıklanacak pamuk destekleme primi üreticinin istediği 50 kuruşun altında kalırsa, pamuk üretimi daha da düşecek ve ihanet yani ithalat politikası devam edecek.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ercan KURTARIR 18 Eylül 2008 - 08:09 - Yanıtla

    Cargill meselesinde yasalarımızı ve mahkeme kararlarını hiçe sayarak birinci sınıf tarım arazisi üzerinde doğaya zarar veren büyük bir tesis kurulmasını sağlayan zihniyet neyse buradaki zihniyet de bu..
    Cargill şeker üretsin diye GDO’lu mısır gelmiş, pancar üreticileri iflasa sürüklenmiş, gıdada dışa bağımlılığımız daha da perçinlenmiş ve bu kanunlarımıza; mahkeme kararlarımıza rağmen bunlar Bush’un direktifleri ile yapılmış! Buna basiretsizlik denmez. İhanet denir. Yazınıza aynen katılıyor ve sizi gönülden tebrik ediyorum.
    Kitleler bu ihanetleri anlayana kadar yılmadan yanlışları ve bildiklerimizi anlatmak zorundayız.
    Emeğinize gönlünüze sağlık Ali Bey.

  2. şahın karageçili 18 Eylül 2008 - 04:48 - Yanıtla

    sayın pamu üretıcı kardeşlerim ,hükümetimiz herşeyi gözüne yüzüne bulştırdıgı gıbı pamugu da bulaştıracak buna hıç şüphenız olmasın.bu kadar yanlış tarım politikası sürülmesıne ragmen bır tane dahı yorum yok.demek kı çiftçinin durumu çok ıyı.pamuk üretıcısı çok güzel kazanıyor demek kı.çıt yok mıllette.bizler sessiz koyun oldugumuz muddetçe çoba istedıgı yone bızı göturur.ayılalım.ölüm uykusundan sılkınelım.

  3. şahın karageçili 18 Eylül 2008 - 04:56 - Yanıtla

    pamuk lazım degıl bu hukumete ,çiftçi de lazım degıl.pamuk ekmek yerıne pamuk ithal edıyoruz.yönecılerımız sagolsun.amerıkaya kanadaya çine hındıstana müşterı buluyor turkıye.vatandaşına sen pamuk ekme bak abılerımız kızıyor.ellerınde pamuk satacak yer kalmadı.adamlar açlıktan mı ölsün,çinlıler amerıkalılar hıntliler.sayın tarım bakanlıgı yetkılileri ve başbakanlık yetkılılerı milli tarım polıtıkanız nedır.üç beş devletin malını mı satmak yoksa o malı kendı ülkende mı uretmek mı.bunu anlayamadım.

  4. Ali Ekber Yıldırım 19 Eylül 2008 - 03:07 - Yanıtla

    —– Original Message —–
    From: Mehmet Şahin
    To: [email protected]
    Sent: Friday, September 19, 2008 9:43 AM
    Subject: Pamuk

    Pamukla ilgili yazınızı okudum.
    1. Dünya savaşında bu ilkeyi nasıl sattı iseler bugünde aynı şekilde aynı oyunlar oynanarak bu ülkeyi satmayı düşünüyorlar hatta kesin kararlılar gibi ama yapabilirlermi
    bilemem

  5. Ali Ekber Yıldırım 19 Eylül 2008 - 03:09 - Yanıtla

    —– Original Message —–
    From: naif
    To: [email protected]
    Sent: Thursday, September 18, 2008 4:36 PM
    Subject: Re: Pamukta ihanet politikası

    Sayın YILDIRIM,
    Köşenizde yazdığınız yazılarınızı e-mail olarak almakta ve okumaktayım. Çok hassas konulara yerinde ve zamanında değiniyorsunuz. Ben de bir tarımcı ve tarım düşkünü olarak yazdığınız birçok şeye yürekten katılıyorum. Ayrıca yeterince de bilgileniyorum. Size bir sorum olacak. 2008 yılı yaz döneminde yaş meyve sebze fiyatlarının bu kadar düşük olması sizce nereden kaynaklanıyor. Acaba enflasyonu düşük çıkarmak için bir oyun mu? Bu konuda kendimce komplo teorilerim var elbette ama ben paylaşmak istemedim.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Doç.Dr. Naif GEBOLOĞLU
    Gaziosmanpaşa Üniversitesi,
    Ziraat Fakültesi,
    Bahçe Bitkileri Bölümü
    TOKAT

  6. Ali Ekber Yıldırım 19 Eylül 2008 - 03:12 - Yanıtla

    —– Original Message —–
    From: Koray Caliskan
    To: [email protected]
    Sent: Thursday, September 18, 2008 12:07 PM
    Subject: Re: Pamukta ihanet politikası

    Ali Ekber Bey,

    Yine muthis bir yazi. Elinize saglik.

    Koray

    Koray Caliskan

    Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölümü, Bebek, Istanbul, 34342
    Oda: +90 212 359 6526, Faks: +90 212 287 2455
    [email protected]
    http://www.koraycaliskan.net

  7. Murat ÜZÜMCÜ 19 Eylül 2008 - 05:42 - Yanıtla

    Pamukta Üretim daralması olmasına ragmen bu gün ürettigimiz pamugu pazarlama sorunu yaşıyoruz.Sayın Ali Ekber YILDIRIM Beyin bu knuyla ilgili yazısından dolayı teşekkür ediyorum.Biz daha önceki yıllar 600 dönüm pamuk üretimi yapmaktayken,bu yıl 250 dönüm yamaktayız.Gelecek yıl 100 dönüm yapmayı düşünüyoruz.Çiftçiyi bu konuma getirenlerin pamuga ihanet degil VATAN a ihanet ettigi kanaatindeyiz.Allah çiftçinin yardımcısı olsun.

  8. YAŞAR DURAN 19 Eylül 2008 - 06:02 - Yanıtla

    SELAMLAR DOSTLAR PAMUK BİZ ÇUKUROVA ÇİFTÇİLERİNİN KANAYAN YARASI ÜRETMEYELİM DEDİK KİMSENİN UMRUNDA OLMADI.ÇUKOBİRLİK’İN AÇIKLADIĞI FİYAT 450-650 YTL İNANIN 2002 FİYATI DEĞİL BU TÜCCAR’IN DURUMU MALUM.O GÜZELİM TOPRAKLARIMIZDA VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKTİRİYORLAR BİZE.UTANMA YOK BUNLARDA .

  9. zafer 19 Eylül 2008 - 10:12 - Yanıtla

    yoksullaştırılan insan doymaktan başka şeyleri düşünemez. bizi yönetenlerin stratejisi galiba bu.. o, aklı nerden aldılarsa…altı yıldır pamuk fiyat aynı…sekizyüz dokuzyüz arası.ülkem bereketli verimli harükulade, insanımız çalışkan. ama alın teriyle doymuyorsa, istenilen spariş edilen karekterli insanlar olmamız isteniyor ama biz üretenler.. olmıyacağız bize biçilen deli gömleğini bizlere giydiremecekler..

  10. ahmet koç 19 Eylül 2008 - 11:10 - Yanıtla

    pamuk para etse herşey para edecek.çünkü domatın,patatesin,marulun,patlıcanın yerine pamuk ekilecek piyasada ürün azalınca fiyatlar yükselecek ve çiftçinin yüzü gülecek.geçen yıl 18 kuruşa satılan salçalık domates bu yıl 10 kuruşa satılmadı tarlada kaldı.gübre ilaç ve mazot katladığı halde ürün fiyatı yarıya düştü.üreticilerin seneye ekebilecek gücü kaldımı bilmiyorum.

  11. Engin Serhan 22 Eylül 2008 - 06:56 - Yanıtla

    Sayın Yıldırım;
    Yazılarınız icin cok tesekkurler. Benim pamuk istedigim bazı noktalar var. Su anda dunya borsalarında lif pamuk fiyatları yaklasık olarak 82 $cent / pound yani yaklasık olarak ytl bazında 1 kg lif pamuk 2 ytl oluyor. bunu kütlü pamuga indirgersen %40 randımanla 80 kurus / kg kütlü oluyor. Bugunun sartlarında yurtdışından pamuk ithalatı yapılırken bunun maliveti sanırım 80 kurusun uzerinde olması lazım. Bu yıl Cukobirlik kütlü pamuk avans alım fiyatını 65 kurus olarak acıkladı. Simdi bu durumda cıkan sonuc biz turk ciftcisi degil de yunan, amerikan ciftcisine (ki onların devlet destekeleri bizden kat be kat daha fazla) para kazandırmıs oluyoruz.
    Benzer durum mısır ıcınde gecerli degilmi?
    Sonuc olarak ithal ederek getircegi urunun parası kendi ciftcisine vermek istememesinin nedeni ne olabilir??

  12. zafer 24 Eylül 2008 - 08:48 - Yanıtla

    amerikan ve yunan pamuk üreticilerini örnek gösteriyor arkadaşlar.. bizim idarecileri bi göndereceksin bak oraların çiftçisini nasıl yola getirirler..eee, adamlar bulmuşlar üreticisini azarlamayan idarecileri ver allah destekleri..

  13. Ali Kaya 29 Ekim 2008 - 08:43 - Yanıtla

    Benim babam da çukurovada pamuk üretenlerdendi taaaa kiiii bu yıla kadar ama artık adam pes dedi. Son 6 yıldır fiyatlar aynı girdi fiyatları ise herkesin malumu??? Arkadaşlar 2008 yılının şu son aylarında çukurovadaki bütün çiftçiler buğday ekmekte. 2009 mayıs ve haziran aylarında çukurova buğday cenneti olacak gibi. 2008 haziranda çiftçi çukurovada buğdayı 59 kuruşa sattı. Bu yüzden herkes babam da dahil olmak üzere buğday ekiyor. Ama bu kadar çok ekilirse onun sonu da şimdiden belli gibi. Pamuk üretimi bu ülkede birkaç yıla kadar biter. Artık tarih derslerinde anlatırlar “Çukurova bir zamanlar pamuk cennetiydi diye ve Türkiye en kaliteli pamuk üreten ülkelerdendi diye” yazık olduu. AKP hükümetinin tarım politikası zaten belli “”” Çiftçiyi bitirmek “”” Ama bu partiye oy veren çiftçilere de iyi oluyor hiç acımıyorum. Bu aralar maliye bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan dışarıdan ucuz gübre ithal edip iç piyasaya yüksek fiyatlarla satmaya başlamış. Bu parti kendi ailelerinin, yardakçılarının ve işbirlikçilerinin ceplerini doldurmadan gitmeyecek. Doldurup gittiğinde de bu ülkede zaten üretim durmuş olacak. Yazıklar olsun bu partiye ve yazıklar olsun bu partiyi destekleyip oy verenlere…..

Pamuk: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler