Fındık fiyatını açıklamanın zorluğu…

·

28 Ağustos 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Fındık fiyatını açıklamanın zorluğu…

28 Ağustos 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 28, 2008

Fındık fiyatının açıklanması yılan hikayesine döndü. Hükümet fiyat açıklamakta zorlanıyor.
Yaklaşık bir aydan beri bugün açıklanacak, yarın açıklanacak diye haberler uçuruluyor. Geçen ayın sonunda fındık sektörünün temsilcileri  Ankara’ya çağrıldı. Görüşleri alındı. İhracatçılar, Ulusal Fındık Konseyi, FİSKOBİRLİK ve ziraat odaları, borsalar görüş ve önerilerini Ankara’ya defalarca bildirdiler. Hükümetten beklenen bu görüşleri değerlendirerek eldeki veriler ışığında bir fiyat açıklaması. Fakat, fındık pazara indi, bir aydan beri bu değerlendirme yapılarak fiyat açıklanamadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta FİSKOBİRLİK yönetimini İstanbul’a çağırınca herkes “fiyat açıklanacak” diye bekledi. Fakat, Başbakan, ‘hafta sonu Rize’ye gelin, orada konuşalım’ dedi. Bu kez fiyat Rize’de açıklanacak beklentisi doğdu. Kaldı ki, Başbakan Rize’ye Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) yöneticilerini de götürdü. Fakat iki gün yaptığı konuşmalarda “ben çevrecinin daniskasıyım” dedi, fındığın f’ sini ağzına almadı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Rize’den sonra Gümüşhane’ye geçti. Orada mısır alım fiyatını açıkladı. Fındık fiyatının da bir iki güne kadar açıklanabileceğini söyledi.
Önceki gün Suudi Arabistan Tarım Bakanı ile görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehdi Eker, fındık fiyatı konusunda aynen şunları söyledi: “Fındıkta taban fiyatı henüz açıklamadık. Her senenin şartları ayrıdır. Her ürünün bir piyasası, rekolte beklentisi, iç ve dış ticareti vardır. Bütün bunlar birlikte müteala edilmelidir. Henüz bu konuda geç kalınmış da değildir. Biz kısa süre içinde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu işi nasıl yapacağını, nasıl müdahale edeceğini netleştireceğiz. Endişe etmeyin. Kimin açıklaması gerekirse o açıklar. Sayın Başbakanımız takdir ederse kendi açıklar, değilse biz açıklarız.”
Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere ve bizim de daha önce defalarca yazdığımız gibi fındığı TMO alacak. Fakat alım fiyatı konusunda kesin bir karar verilmiş değil.
Hükümet fındık fiyatını açıklamakta neden bu kadar zorlanıyor?
1- Rekoltenin yüksek olması ve buna bağlı olarak fındık alımı için gerekli kaynağın büyüklüğü.
2- TMO’nun fındık konusundaki bilgisizliği ve acemiliği nedeniyle son iki yılda fındık
alım politikasını iyi yönetememesi. TMO, fındığı alıp depoya koydu. Bakanlar Kurulu tarafından sınırsız yetki verilmesine rağmen, depodaki fındığı satamadı ve yağ yapmadı.Yeni sezona girilirken fındığı satmaya kalkışınca hem kafaları hem de piyasayı karıştırdı.
3- Depolarda 300 bin tonu aşkın fındık olması ve buna bir 250- 300 bin tonun daha eklenecek olması hükümetin elini kolunu bağlıyor.
4- Yönetimini AKP’ den oluşturduğu FİSKOBİRLİK’ in yeniden zor duruma düşmesini  istemiyor.
5- Yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle, Hükümet geçen yıl iyi fiyat vererek kendi tarafına çektiği fındık üreticisini tekrar küstürmek istemiyor.
6- Fındığın tonunu 5 bin dolara satan alivrecilerin baskısı, ihracatçıların ve dışarıdaki alıcıların düşük fiyat baskısı da hükümeti zorluyor.
Bütün bu etkenler, fındık fiyatının açıklanmasını geciktiriyor. Ankara’dan gelen son haberler, Hükümet’in fındık alım fiyatını 3.5 YTL olarak açıklayacağı ve çiftçi kayıt sitemine kayıtlı üreticilere kilo başına 1.5 YTL prim ödenecek bir yöntem üzerinde çalıştığı yönünde. Böylece fiyat artı prim ile geçen yılın fiyatına ulaşılmış olacak. Hükümet, çiftçiye, ‘5 YTL fiyat verdik’ diyecek. İhracatçı istediği gibi fındığı ucuza alacak. Fatura devlete kesilecek.
İlk bakışta herkesi memnun edecek bir yol olarak görülüyor. Fakat, gerçek öyle değil. Destekleme primi sadece çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilere verilecek. Çiftçi kayıt sisteminin en kötü olduğu ürünlerin başında fındık var. Çünkü kadastro sorunu, parsellerin küçüklüğü nedeniyle Karadeniz Bölgesi’ndeki çiftçiler çiftçi kayıt sistemine kayıtlı değil. Bu nedenle fındık üreticilerinin yüzde 70- 80’i primden yararlanamayacak. Üreticinin bu primi en erken bir yılda alacağını da bilmesi gerekir.
Dolayısıyla primi bir yana bırakırsak, Hükümet fındık alım fiyatını 3.5 YTL olarak açıklarsa, serbest piyasada fındık fiyatı 2 ile 2.5 YTL olur. Herkes bunun sonuçlarına hazırlıklı olmalı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. HASAN HAMZA 28 Ağustos 2008 - 10:27 - Yanıtla

    İnşallah öyle yaparlarda yerel seçimlerde akp geçen seçimdeki gibi cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletin oyunu aldığı gibi yine bu çifçi bize oy atar diye bekler.herkes hizmetinin karşılığını sandıkta alır.milletin ürününü perişan edin sonra tefecinin eline düşürün ve sonrada biz fiskobirliğin borcunu sildik diyerek halkı uyutun.siszin sildiğiniz yöneticilerin batırıp dalavere ile yedikleri paralardır.halk buna inanı sanmayın.biz 50 yıldır çifçiyiz daha hiç bir yönetimin borcumuzu sildiğini görmedik…..

Fındık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler