Avrupa süt üreticilerinin eylemleri…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Avrupa süt üreticilerinin eylemleri…

10 Haziran 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Haz 10, 2008

Avrupa’da süt üreticileri bir süredir sokakta. Üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, buna karşılık süt fiyatının düştüğünü ve zarar ettiklerini belirten Avrupalı süt üreticileri çeşitli eylemler yapıyor.
Almanya’da binlerce üretici, süt fiyatının maliyetlerinin altına düştüğünü belirterek fabrikalara süt vermeyi durdurdu. Alman üreticiler, maliyeti 38 cent (Avro) olan bir kilo çiğ sütün 30 cente alındığını, bu şekilde üretim yapamayacaklarını söylüyorlar. BBC’nin geçen hafta tüm dünyaya duyurduğu habere göre, üreticiler ülkede 100’den fazla süt ve süt ürünü tesisinin etrafını traktörlerle çevirerek süt girişini engellediler.
Benzer bir eylem Hollandalı süt çiftçileri tarafından gerçekleştirildi. Ülke süt üretiminin yüzde 30’unu sağlayan  ve 4 bin 500 üyesi olan Dutch Dairymen Board, mandıralara süt satışını durdurdu. Hollandalı sütçülerin de eylem yapmasının gerekçesi aynı, süt üretim maliyetinin yükselmesi ve fiyatın düşmesi.
Avrupa’da süt fiyatı gerçekten çok mu düşük?
Ziraat Yüksek Mühendisi Hayri Tuna Yükselen’in yaptığı araştırmaya göre örneğin üreticilerin eylem yaptığı Almanya’da 2004’ten 2007’ye kadar 3 yıl boyunca süt fiyatı hemen hemen aynı seviyede seyrediyor. Çiftlik kapısında KDV hariç süt teslim fiyatı 2004, 2005 ve 2006’da ortalama 28 cent. 2007’nin ikinci yarısında Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Almanya’da da fiyatlar artmaya başladı. 2007 sonunda fiyat 41 cente kadar çıktı. Bu artış trendi 2008 başında da sürdü. O dönemde tüketicileri korumak amacıyla bazı önlemler alındı. Ancak, fiyat artışının Çin’in süt tozu talebinden kaynaklandığı ifade edilmişti.
Almanya’daki üreticiler bugünlerde 30 cente süt satmak zorunda kalınca eylemler başladı.
Yıllarca süt üretimini destekleyen, sütte ortak piyasa düzeni uygulayan ve 1971’den beri kaliteli süte yüksek fiyat politikası uygulayan Avrupa Birliği’nde süt üreticileri “maliyetlerimiz çok yüksek, zarar ediyoruz” diyerek eylem yapıyorsa, Türkiye’de süt sektörünün kendisini sorgulaması gerekmez mi?.
Türkiye’de süt üreticilerinin maliyetleri Avrupa’dan daha düşük değil. Yem fiyatlarındaki artış yüzde 100’ün üzerinde. İşletme büyüklüğü Avrupa’nın çok altında. Bu nedenle Türkiye, verimlilikte de çok geride. Daha da önemlisi Türkiye’de süt politikasını, fiyatını belirleyen  ortak piyasa düzeni yok. Kaliteli süte yüksek fiyat politikası yok. Çünkü kaliteyi belirleyen bir mekanizma yok. Sütü alan sanayici analiz yapıp kaliteyi belirliyor. Buna göre  bir kalite primi veriyor. Ancak bu sağlıklı bir işleyiş değil. Bu nedenle üreticiler arasında “kalite” tartışması yaşanıyor. Son yıllarda sektöre yatırım yapan belli büyüklükteki işletmeler,  kooperatiflerin ve  köylülerin sütünü “kalitesiz” olmakla suçluyor. Kalitenin belirlenmesi için bağımsız analiz laboratuarlarının kurulması ve kaliteli süte yüksek fiyat verilmesi şart.
Türkiye’de çiğ süt fiyatı 53 kuruş civarında. Bu, Alman üreticilerin, Hollandalı üreticilerin fiyatından çok daha düşük.
Türkiye’de süt fiyatı neye göre belirleniyor?
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TÜSEDAD) internet sitesinde “Türkiye’de süt fiyatı sizce serbest piyasa koşullarında mı oluşuyor” diye soru yöneltti. Ankete 4 bin 835 kişi katıldı. Yüzde 92’si “hayır” yanıtı verdi. Yüzde 6,8’i “Evet” geri kalan yüzde 1,2’si “bilmiyorum” dedi.
Başka söze gerek var mı?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. AYKAN 10 Haziran 2008 - 02:44 - Yanıtla

    BENCE TÜRKİYE’NİN SÜT FİYATI SERBEST PİYASA GİBİ BİRŞEY A FİRMASI BİR LİTRE SÜTÜ 1 LİRAYA SATIYOR B FİRMASI 75 KURUŞA SATIYOR… BUNUN SEBEBİ MALİYETİ….. DİĞER ÜLKELERE BAKARSAK ONLAR HAKLILAR ÇÜNKÜ ADAMLAR GERÇEK ANLAMDA ÇİFTÇİLİK YAPIYOR.. BİZDE KURU OT VE SAMANDAN BAŞKA BİRŞEY YOK Kİ ZATEN ALACAK PARA YOK…ADAMLARGEREKEN DEĞERİ VERDİKLERİ GİBİ HAYVANLARI DA VERİMLİ

  2. ferhat 11 Haziran 2008 - 02:39 - Yanıtla

    herşey üreticilerin aleyhine çalışıyor.+
    ne zamandan beri süt ile yem aynı fiyatta seyrettı.şimdi yem sütü kat kat geçti.ben kendımden örnek vereyım.gecen sene bir ton süt ile 8 römork saman alıyorduk.bu sene bir ton süt ile ancak 2 römörk saman alabiliyoruz.dende meydan da.kaba kendımız üretek dedık yem bitkisi ektık. daha gecen senenın yem bitkılerı desteklerı ödenmedı bolgemızde.bu yılda yarıya düşürdü destekleri hukumet .sütü de toprak mahsulleri ofisi ithal etsin.hukumet bunu istıyor. ey hükümet yetlilileri adıyaman milletvekilleri gecen sene yem bitkileri destegı hala adıyaman da ödenmedi.bubölgede yüzde doksan oy aldınız ayıp olmuyor mu.

  3. sadık 21 Eylül 2008 - 11:16 - Yanıtla

    ELİNCAVIRI HEMEN TEDBİRİNİ ALIYOR SÜTÜNÜ İMALATCIYA VERMİOR.AMA BİZLER BEDAVA DESELER KENDİMİZ ĞÖTÜRECEZ BAZIŞEYLERİN UYĞULAMAYA ĞEÇMESİ İÇİN GEREKİRSE BİR AY SAĞDIĞIN SÜTÜ HAYVANINA İÇİRYA BAKNE,OLUYOR

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler