Fındıkta kımıldamalar

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Fındıkta kımıldamalar

27 Mayıs 2008

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 27, 2008

Kenan MORTAN / Dünya Gazetesi

Fındık konusuna DÜNYA son bir yılda olağan dışı bir biçimde odaklandı. Bu alanda katıldığımız ya da düzenlediğimiz etkinlik sayısı 8. Bunlar arasında başyazarımız Osman Arolat’ın 4 paneli, yazarımız Dr. Rüştü Bozkurt’un bir konferansı, yine yazarımız Ali Ekber Yıldırım’ın saha taraması gözlemi var. Ben, Garanti Bankası adına geçtiğimiz yıl Ordu’da, bu ay içinde de Giresun’da birer beyin fırtınası oturumuna katıldım. Giresun’da bu kez yenilenmiş FİSKOBİRLİK yönetimi, hedeflenmiş ziraat odası, ekonomik aktör olarak işlevinin bilincinde ve farkındalığı aşikar İhracatçılar Birliği ve en güzeli daha nerdeyse 40’ı çıkmamış Ulusal Fındık Konseyi (UFK) yöneticileriyle birlikte oldum. Herkes yeni sezona hazır… Ortada UFK’nın hazırladığı ve 3 yıl için fındığın yolunu okuyan, pusula örneği bir ‘yol haritası’ var. Piyasanın nabzını DÜNYA Ordu Temsilcisi Murat Gürsoy’un kaleminden aktarıyorum.
TMO’nun elinde 330 milyon kilo fındık var. Bu gelmiş geçmiş senelerden daha fazla bir fındık stoku ile yeni 2008 fındık sezonuna girmeye hazırlanıyoruz. FİSKOBİRLİK fındığın asli sahibi olarak sektörde yerini almak istiyor ve hükümetin bu görevi TMO’dan alıp, kendilerine vermelerini istiyor. Yeni kurulan Ulusal Fındık Konseyi, hükümete 2008 yılı başta olmak üzere izlenmesi gereken politikaların genel çerçevesini belirleyen 2010’a kadar olan geçerli bir ‘yol haritası’ sundu. Bu raporu özetlersek şunu ifade ediyor: Fındık fiyatları serbest bırakılsın ama fiyat çok düşer veya çok yükselirse, devlet müdahale etmeli! 2008 sezonu yaklaşıyor ama sektörde ciddi ve oluşmuş bir politika yok. Fiyatlar 3.7 YTL’ye kadar düştü. Üretici 5-6 YTL’den vazgeçti, ellerine 4 YTL geçse razı. Eldeki büyük stok yanında, yeni sezonun fındık rekoltesi de iyi gözüküyor ve en az 800 milyon kilo tahmini yapılıyor. Ham yağ için 1 milyar doların üzerinde döviz ödediğini düşünürsek, fındığın yağlıya ayrılması da çözüm olabilir ama fındık ihracatçıları “fiyat düşük de olsa hepsini satalım” diyorlar. Bu sezon da alivre dediğimiz yöntemle Avrupa bağlantılarına rastlamak mümkün. Bu satış yöntemi, fiyatın üzerinde bir baskı oluşturuyor. Büyük ihracatçılar, fındık fiyatı tamamen serbest bırakılsın, ürün değil üretici devlet tarafından desteklensin, biz de fındığın tamamını satalım diyorlar. Bu öneri devletin fındık sektörüne bir sistem getirmesi, ürün borsalarını kurması ve lisanslı depoculuğu oluşturmasıyla mümkün olabilir. Fındık üreticisinin bu sezon maliyetinin altında fındık satması beklenmemeli, çünkü gübre fiyatları çok yükseldi. Yoksul fındık üreticisi düğününü, cenazesini, çocuğunu okutmasını, borçlanmasını dahi fındık parasıyla yapar. Doğu Karadeniz’de ağustos-eylül ayları “erkek ayları”dır, çünkü piyasada para döner. Bu sistem çökerse, bölge ekonomisi de çöker. Bu ülkeye 2 milyar dolar döviz getiren “tarımın altın çocuğu fındık” başka bir konuma düşer. Unutmayalım ki, Doğu Karadeniz’de fındığın alternatifi yine fındıktır…
Şimdi ne olacak? DÜNYA yine bir öncülüğe soyundu ve Fındık İhracatçılar Birliği’nin “fındık” konulu ortak akıl toplantısına önayak oldu. İstanbul’da yapılacak olan bu etkinlik bir sorun çözme toplantısı olmayacak. Ama daha önemlisi tarafların aşırı uçlarını törpüleyecek ve bir ortalamada buluşmasını sağlayacak. Sektöre yeni sezon rastgitsin diyerek…
HAFTANIN NOTU: Sabancı Üniversitesi, F. Naumann Vakfı ve DÜNYA’nın beraberliğinde düzenlenen “İyi Örnekler Yarışması” sonuçlandı. Birbirinden anlamlı 14 örnek yarıştı, en iyi 3 örnek olarak; Erbaa Kalkınma Girişimi, Ardahan Mavi Hilal Organizasyonu ve Mersin-RİS Projesi seçildi. ÇATOM, Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği ve Özgürlüğünden Yoksun Gençler Derneği de Sabancı Vakfı’nın ‘Özel Ödül’ünü aldı. Sivil toplum eksenli “İyi Örnek” yaratılabileceğini kanıtlayan bu girişimleri kutluyor, yolları açık olsun diyorum.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. aykan 2 Haziran 2008 - 04:43 - Yanıtla

    sayın ALİ EKBER BEY soru yanıt köşesinde size ulaşamamiştım..belki yeri değil ama sormak istiyorum. yem bitkileri desteklemeleri ne zaman verilecek haberiniz var mı acaba beni haberdar ederseniz sevinirim…..

Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler