Süt üreticisi neden eylem yapıyor?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Süt üreticisi neden eylem yapıyor?

29 Nisan 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Nis 29, 2008

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, bir süre önce gazetelere ilan vererek hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmiş ve eylem sinyali vermişti.
Bu ilanlardan sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tehditler savurmuş, Bakanlığa ait binalarda faaliyet gösteren birliklere “çıkın” talimatı vermişti.
Üreticiler bu tehditlere boyun eğmedi ve eylem için meydana indi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri,  Tire Süt Kooperatifi, İzmir ve Küçük Menderes Bölgesi ziraat ve esnaf odaları, Köy-Koop ve Hay-Koop İzmir Birlikleri, Süt Üreticileri Birlikleri ve Veteriner Hekimler Odası’nın İzmir’in Tire ilçesinde düzenlediği mitinge çok sayıda üretici katıldı. Yakın zamanda diğer bölgelerde de benzer eylemler yapılacak.
Süt üreticisi neden meydana indi?
1- Geçen yıl yaşanan kuraklığın da etkisi ile yem başta olmak üzere girdi fiyatlarının yüzde 50 oranında (bazı kalemlerde artış yüzde 100’den fazla) artması. Buna karşın, yılbaşından bu yana çiğ süt fiyatının yüzde 15 oranında gerilemesi.
2- Hükümetin hayvancılık desteklerinde radikal değişikliğe giderek doğrudan gelir desteği uygulamasına yani hayvan başına ödeme sistemine geçmesi ve süt primi başta olmak üzere üretime yönelik desteklerin kaldırılması.
3- Amerika Birleşik Devletleri’nden yapılan canlı hayvan ithalatının yakın zamanda Avrupa’dan da yapılacak olması.
Süt üreticisinin sabrını taşıran, üretim yapmasını zorlaştıran daha birçok neden sayılabilir. Fakat, bu 3 temel konudaki uygulamalar bile süt hayvancılığının sonunu getirebilir.
Sorun sadece küçük ve orta ölçekli üreticilerin sorunu değil. Milyonlarca dolar yatırım yapan büyük firmalar da süt fiyatlarındaki düşüşten, desteklerin üretim yerine hayvan başına verilmesinden endişeli.
Çiğ süt fiyatının düşmesinde süt tozu ithalatının ve  kaçak olarak ülkeye sokulmasının da etkisi var. Sadece Avrupa Birliği’nden Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 5 bin ton süt tozu vergisiz ithal ediliyor.
Ne yazık ki özellikle son dönemlerde bazı büyük işletmelerde ve mandıralarda süt yerine kaçak yollarla ülkeye sokulan süt tozu işleniyor.
Böyle bir dönemde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erkan Benli, Prof. Dr. Ali Eryılmaz, Prof. Dr. Gülcan Eraktan ve İlhan Bilgin çok önemli bir rapor hazırladı. “Süt Sektör Değerlendirme Raporu”nda sorunlar ve çözüm önerileri ayrıntılı olarak ortaya konuluyor.
Raporda, süt ve süt ürünlerinin üreticiden ucuza alınarak tüketiciye pahalıya satılmasında market zincirlerinin yüksek kar marjının etkisine dikkat çekiliyor. İmalatçıdan süt ve süt ürünlerini 3 ay vade ile alan market zincirleri yüzde 50’nin üzerinde karla tüketiciye satıyor. Sanayici ve üretici zarar ederken, marketler ciddi paralar kazanıyor.
Bu dev marketlerin giderek yabancıların eline geçtiğini ve dolaylı yoldan süt üreticisinin ve sanayicisinin sırtından ülke kaynaklarının dışarıya transfer edildiğini de hatırlatmakta yarar var.
Hayvancılık ve süt konusuna değinmişken yazıyı birçok okurumuzun sorusu ile bitirelim. 2007 yem bitkileri desteği ne zaman ödenecek?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mustafa 29 Nisan 2008 - 02:18 - Yanıtla

    bir sure once devleti tanimlarken “siniflar arasi uzlasiyi saglayan tarafsiz bir kurumdur” diyorduk. pratikte oyle olmasada hic olmazsa oyle oldugunu farz edip kendimizi avutuyorduk.
    bu gun artik goruluyor ki devlet, tarafsizligini yitirmis, uluslararasi sermayeden yana tavir koymustur.
    bunu hem ulkemizde, hemde dunyanin geri kalmis veya az gelismis tum ulkelerinde acik ve net olarak gorebilmekteyiz.
    bunlar her ne kadar milliyetci, uluscu veya hatta dinci gorunselerde ,nalinci keseri gibi hep kendilerine yonttuklarindan acik vermekteler, acik vermeye de devam edeceklerdir.
    buyuk kitleler donen dolaplardan habersiz, kendisine ait bir karis topragi, basini sokacak bir evi bile olmayan vatani , birilerinin cebini doldurmak icin futursuzca kullanilan dini icin olmeye hazirdir.
    butun bunlari aciga cikarip , bu oyunlari bozmak aydinlarin insanlik gorevidir.
    bu konuda gorevini yapan bir aydin olarak kutlanmayi hak ediyorsunuz. bir vatandas olarak size tesekkur ediyorum.
    birlesen,orgutlesen uluslararasi sermayeye karsi dunyanin butun emekcileri de iscisiyle koylusuyle aydinlariya ve hatta kucuk burjuvazisi, milli sermayesiyle birlesmelidir diye dusunuyorum.
    saygilarimla…
    DUNYA EMEKCILERI BIRLESIN…..

  2. ferhat 6 Mayıs 2008 - 05:46 - Yanıtla

    ey hukumet ey tarım bakanlıgı sagır sultan dahı feryadımızı duydu sızde duyun.süt üretemıyoruz.bu sene kuraklık gelgor kı bolge mılletvekıllerı başbakanın korkusundan bolgelerınde kuraklık oldugunu dahı saklıyorlar.ak partı cunta gıbı .2007 yem bıtkılerı odenmedı.bu sene yemde yok yem bıtkısı ektık 20 cm boyu var ne olacak bılmıyoruz.ama bıldıgımız bırsey var oda hukumet süt üretıcısı çiftçiyi gözden çıkarmiş.nasıl olsa onları hukumete taşıyacak yeşıl kart sahıbı 15 mılyon kişi var gerısını boş ver.çiftçi ve hayvancılık yapanlar oturup düşünmeli.10 yıl once benim neyım vardı bugun neyım var .fark ortada.kocaman borc yıgını.

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler