Çiftçilerden sorular ve yorumlar

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiftçilerden sorular ve yorumlar

07 Şubat 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 7, 2008

Destekleme politikasında radikal değişiklikler için yapılan çalışmaları yazdıktan sonra okurlarımızdan çok sayıda soru ve yorum geldi. Bu soruların ve yorumların birinci derecede muhatabı Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi Eker.
Sayın Eker, yanıtlamanız ricasıyla, okurlarımızdan gelen bir çok benzer soruyu birleştirerek ve yorumları özetleyerek bilgilerinize sunuyoruz.
                                   ****
** 2007 yılı yem bitkileri, 2007-2008 doğrudan gelir destekleri, 2006′ a ait sertifikalı tohum primleri ne zaman ödenecek? Ödemeler üretime göre mi yoksa tapuya göre mi yapılacak? (İdris Çakıcı, Faruk Bölüm, Coşkun Özsoy)
** Trakyalı çiftçiler olarak çok zor durumdayız. Ülkenin en zengin bölgesi olan Trakya şimdi açlıkla boğuşuyor. Herkes tarlasını traktörünü satıyor. Borçlar almış başını gidiyor. Hiçbir tarımsal destek ödenmedi. Kimse hükümetten memnun değil. Çiftçiyi perişan ettiler. Çiftçi mağdur edilirse bu ülke dağılır.
** Maalesef uzun vadeli bir destek politikası yürütemiyoruz ülke olarak. Her sene değişiyor destekler. Devam eden destek sistemi üretimi baltalıyordu, değişmesi şarttı. Yeni desteklemeden henüz tam bir şey anlayamadık . Umarım üretimi destekleyen kamçılayan bir destek çıkar da üreten de kazanır ülkemizde.
** Verilen desteklemeler işi yapacak aktif kişilere yöneltilmelidir. Fakat bizim ülkemizde her önüne gelene destek bağlanıyor. İşi yapmayacak insanların eline bağlanan destekleri biraz da yapacak insanlara bağlasanız Türkiye belki kurtulur. İşi yapmayacak insanlara verdiğiniz paraların size zarar olduğunun hala farkında değil misiniz sayın yetkililer!!! Hem çiftçiyi batırdınız hem de Türkiye’yi. Yazıklar olsun !
** Fakir köylü ve çiftçiye devlet ödemeyi neden en sona bırakıyor. Çiftçinin borçlarına ilaççılar ve gübre bayileri devamlı faiz üstüne faiz yüklüyorlar kimsenin haberi yok.(Mustafa Aydın)
** Ali Bey, hükümetin belirsizliği çiftçiyi zor durumda bıraktı. Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılıyor. 2007’de  almamız gereken tüm destekler duruyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı doğrudan gelir ödemelerine 29 Ocak’ta başlayacağını acıklamıştı. Bugün 5 şubat hala ödeme yapılmadı. Hükümet çiftçiyle dalga mı geçiyor? (Memili Atar)
** Urfa’da DGD, hububat ödemeleri başlamış, haber doğru mudur? Diğer  bölge ödemeleri ne zaman yapılacak?  Biz çiftçiler bu kadar çileyi neden hak ediyoruz ?( Bülent Bayhan)
** Bence bu doğrudan gelir desteklemesı haksız bir şekilde ödeniyor. Adam buğday ekmemiş ama para alyor. Sahte fatura yazanlar bile para alabiliyor.(Mehmet Ali İzol)
** Gündemde olan nedir baksanıza, türban. Kaç kişinin karnı doydu. Kaç çiftçi ambarını hububatla doldurdu. Oy verirken aç kalmayı düşündünüz mü?Yapay gündemlerle oyalanıyoruz. Şimdi sırada ne var ?
** Ben Tarım Bakanlığına bir türlü ulaşamıyorum. Çifçilerimizin ne kadar zor durumda olduğu  onların umurunda bile değil.(Mustafa Önder)
** Yahu bu nasıl hükümettir. Oyumu da bunlara verdim, hani nerde ? Bu hükümet müslüman gibi görünüp paraları çarçur etti. Bu para bu hükemetin mi, bu devletin mi? Sen bunu seçimlere kullanıyorsun. Bu para Dünya Bankası’ nın desteği. Sen ne hakla bu parayı kendi çıkarlarına kullanırsın. Dünya Bankası bu parayı verirken sana seçimlerde harca mı dedi. Verin kardeşim paramızı. Bu ülkeye Dünya Bankası kadar katkınız olsun yav. Dünya kadar borçlandık, siz parayı verene kadar çiftçi ölecek .
** 2006 -2007 yılında pamuk ektim. Birazını Çukobirlik’ e sattım. Kontenjanım dolduğu için bir kısmını da tüccara sattım. Tüccar sattığım mal tutarındaki müstahsil makbuzunu borsaya onaylatıp bana gönderdi. Prim desteğimi alamadım. Parama bloke konuldu. Şimdi “sahte özel evrakı bilerek kullandın” diyerek yargılanıyorum.Çaresizlik içindeyim inanın avukat tutacak durumum yok. Dürüstlüğün bedeli bu mu olacaktı sizlere sorum tüccarın verdiği müstahsil makbuzunun gerçek mi sahte mi olduğunu nereden anlıyacağız.(Yaşar Duran)
** Hayvancılık destekleri kalkmasın. Hayvan başına ödensin. Yem bitkisi ekimine ödenirse hiç hayvanı olmayan bile devletten binlerce YTL haksız destekleme aldığı gibi, gerçek yetiştiricilere de zarar veriyor. Hayvan başına verilirse suistimaller azalır. Gerçek üretici kazanır
** Kütahya Haykoop Başkanı olarak, havza bazlı desteğin ülke hayvancılığına gelecek sağlayacağını umut ediyorum. Tabiki girdiler yüksek üretilen ürün düşük ama vay halimize diyerek bu sorunlar çözülmüyor.  Sayın Bakanıma tarım ve hayvancılık için yapacakları çalışmalarda başarılar dilerim. (Yusuf Çalışkan)
                                       ***
Daha çok sayıda soru ve yorum var. Fakat yerimiz bu kadar. İsterlerse Sayın Bakan’a hepsini iletiriz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ziraatcı 8 Şubat 2008 - 08:32 - Yanıtla

    desteklemelerde oto kontrol kesinlikle sağlanmalı.Aksi halde çiftçi olmayanlar çifçilerden daha fazla destekleme alıyor.Durum böyle oluncada bütçe yetmiyor.Bakıyorsunuz ödenen para çok ama çiftçi memnun değil.Yem bitkisi desteği verilecekse hayvan sayısına kesinlikle bağlansn.DGD verilecekse en azından belli bir deakardan sonrası için(mesela 50 da.) belge istensin.eğer çiftçi fazla ekiyorsa ya bunu satacak yada işleyecektir.(un vs.)Ozaman suistimaller biraz daha azalır.

  2. Ziraat Yük.Müh. 9 Şubat 2008 - 14:47 - Yanıtla

    Tarım ve hayvancılıkta bölgesel üretim planlamasına gidilmeden toprak toplulaştırma reformu uygulanmadan hiç bir yere varılamaz. Büyük kapasiteli ve modern süt ve besi işletmelerinin açılmaya başlandığı ülkemizde üretimin kalitesi ve niteliği artıyor. Öncelikle kendi alanlarında özelleşmiş üretim birimlerinin avrupa birliği kalite standartları çerçevesinde belirlenerek ruhsatlandırılması gerekli. Sonra bu işletmelere destekleme uygulamalarını yine avrupa birliği standartlarında uygulama şartları getirilmelidir. Tarım ve hayvacılık faaliyetlerinde kalitesiz, niteliksiz ve plansız üretime devam ettiğimiz sürece ülkemizde hiç bir sorunun çözümlenebileceğini düşünmüyorum. Ayrıca mevcut kurulu olan üretici birliklerinin zaman içinde örnek alınan avrupa birliği kaynaklı modellerinden uzaklaştığı ve faaliyetlerini gereğince yerine getiremedikleri görülmektedir. Bir tarım ve hayvancılık politikası olmayan bir ülkede tarım ve hayvancılıktan bahsetmek sadece boşa laf sarf etmektir.

  3. faik 10 Şubat 2008 - 05:06 - Yanıtla

    mazat gübre kaç oldu
    çiftçi kan aglıyor hükümette türbanla ugraşıyor çiftçiyi dinliyen yok

  4. faik 10 Şubat 2008 - 05:12 - Yanıtla

    çiftçi kan aglıyor hükümette türbanla ugraşıyor çiftçiyi dinliyen yok bu paralar ne zaman verilecek çiftçi zor durumda

    malımı satacam para etmiyor
    besliyecem yeme gücüm yetmiyor
    mazot alacam gübre alcam
    para yok
    zaten destek verilmiyo
    ben ne yapacam

  5. Murat 11 Şubat 2008 - 02:56 - Yanıtla

    Faik kardeş öldüm bittim eridim demiş. Eğer dedikleri doğruysa çiftçilik yaptığına inanmıyorum. Girdiler çok yüksek doğrudur ama 30 yıl öncesi tarım yapılmıyor memlekette buda bir gerçek. Tohum alacağım param yok, Süt satacağım alan yok diyen destek deyip Devletten hazır para bekleyen, aldığında pavyonlarda 1 gecede yiyen çok ama çok çiftçi gördüm. Şimdi hangisi doğru ve hangisine destek verilmeli, bunu vicdanlar söylesin.

  6. Bülent ÇOBAN 12 Şubat 2008 - 08:44 - Yanıtla

    Kardeşim hükümet iftçiye destek veriyor dedik ve destek ledik onlar neyaptı secim geçti (öküz öldü ortaklık bozuldu)ortada ne milletin seçtiği vekiller nede il ve ilçe başkanları var.Oy istemeye geldimi köy köy geziyorlar üst üste birçok vaat ediyorlar peki içrata gelince neden ortadan kayboluyorlar omadı olmadı bu biz türk insanına yakışmıyor.Kızmayın efendim içrata buyurun bizde sizin icraatlarınızdan bahsedelim.Tüm çiftci kardeşlerimi selamlıyarak son veriyorum.HOŞCAKALIN

  7. mehmet uzuğ 15 Şubat 2008 - 07:58 - Yanıtla

    <KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ<ne güzel demiş ulu önder.ama bu güvene itimat eden köylüyıllar sonra güvenin kimlerin elinde nasıl milletin köleliğine dönüştüğünü halen anlamış değildir.Önce ulu ÖNDER”ini kaybetti.Sonra itimadını kaybetti.Güvenini kaybetti.Hükümetini kaybetti.Hep keseden yedi.Pis köylü durumlarına düştü.Elli iki yaşındayımbu zamanda sırasıylabunlardan başka koyununu ineğini öküzünü kaybetti.Üreticilikten el açma konumuna düştükMAALESEF.Neyimiz kaldı.Tarlamızmı.HADİ CANIM SENDE. İ.İNÖNÜ bunu tam bu günler için söylemiş.Şimdide hak edilen desteklerimizi KAYBEDİYORUZ beyler.

  8. mehmet uzuğ 15 Şubat 2008 - 08:14 - Yanıtla

    Murat kardeş haklısın bir gecelik pavyonlarda bizÇİFTÇİ den sayılmazlar.AMA Faik kardeşde ÇOK ÇOKhaklıbe birader.Destek olmalıdır ama gerçek destek.Gerçek ÇİFTÇİ olana yapılmalıdır.Pavyonluk çiftçiye değil

  9. fatih 6 Mart 2008 - 00:30 - Yanıtla

    bu doğrudan gelir desteğinin kalkmış veya kalkacak olması iyi bir başlangıç.vatandaş sahte belgelerle haksız kazanç elde ediyordu ama diğer taraftan tarlası olan zavallı vatndaşın da dönümünü düşürüyorlardı.üstelik parayı alan da tarlayı ekmeyi unutmuştu.bir de fiğ desteklemesi var.Sadece ekiyorlar tarlada kalıyor.Bu yem bitkileri desteklerinin de sadece hayvan sahibi olanlara verilmesi daha adil olur.Adamın hayvanı yok yem desteklemesi alıyor eee hani hayvanı yok.O zaman da üretim olmuyor. Üretim yoksa da fakirlik başlıyor.Hayvan satısına göre destek ŞART….

  10. sahipsiz çiftçi 21 Mart 2008 - 11:02 - Yanıtla

    mısır destegini neden düşürdünüz maliye bakanının oglu nun durmu çokmu kötü mısır ekimini azaltıp ital mı getirecek siniz yazıklar olsun girdileri hiçmi düşünmüyor sayın tarım bakanı EKER, bizleri sahiplenen ziraat odaları neredesiniz hiç gıhınız çıkmıyor sayın mualifet parti lider lerive katroları ne oldu bu kadar sezsizsiniz

  11. yusuf gok 15 Nisan 2008 - 13:11 - Yanıtla

    arkadaşlar fıg paralarını bekliyorsanız boşuna bekliyor sunuz bence daha çok bekleriz

  12. mehmet 30 Nisan 2008 - 06:02 - Yanıtla

    kars çiftçisi perişan 2007 yılı yem bitkileri parasını her yer almışken kars ili neden almıyor. kars milletvekilleri uyuma devam etsin

  13. konya cumrali 8 Temmuz 2008 - 10:55 - Yanıtla

    bırakın bu destekleri artık ben tarım makineları calıştıramıyom mazotum yok destek filan vermesinler cay kaşıgıyala verip kepceyle alıyolar vermesinler mazot resmen belo oldu başımıza malımıza pazar bulsunlar

  14. Ali İhsan Çiftçi 22 Ağustos 2016 - 19:03 - Yanıtla

    Bugün bi sitede şöyle bi yazı okudum. https://www.***.com/genc-ciftci-hibe-basvurusu.html çiftçi hibe başvurusundan bahsediyor. Siz tavsiye eder misiniz bu hibeleri almalı mıyım?

Destekleme, Hibe ve Krediler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler