Tarım politikasını maliye mi belirleyecek?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım politikasını maliye mi belirleyecek?

16 Ocak 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Oca 16, 2008

UZMAN GÖRÜŞÜ/Ali Ekber Yıldırım

Doğrudan gelir desteği(DGD) çiftçiye ve tarım sektörüne yararından çok zararı oldu. Bu nedenle hükümetin DGD’ yi kaldırması çok yerinde bir karar. Önemli olan bunun yerine neyin konulacağı, nasıl bir destekleme sisteminin uygulanacağıdır.
DGD, tarıma çok zarar verdi fakat çok önemli bir yenilikte getirdi. Bu sistemle ilk kez tarım arazilerinin kayıt altına alınması sağlandı. Çiftçilere DGD ödenmesinin ön şartı  çiftçi kayıt sistemi(ÇKS)’ ne kayıt olmalarıdır. 2001’den 2007’ye kadar çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırarak bu destekten yararlanan her yıl ortalama 2.7 milyon çiftçi var. Mazot ve kimyevi gübre desteği de bu kayıt sistemi esas alınarak ödeniyor.
DGD’ yi kaldırarak doğru bir adım atacak olan hükümet, çiftçi kayıt sistemini çöpe atarsa çok büyük bir hata yapmış olur.
Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nün kayıt dışı ile mücadele etmesi elbette gerekli ve önemlidir. Ancak, tarımdaki destek politikasını belirlemesi ne kadar doğrudur? Bunun tartışılması gerekir. Tarım politikaları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın işi ve görevidir. Zaman zaman Hazine Müsteşarlığı da tarım politikalarına müdahale ediyor. Bunun sektöre yarardan çok zarar getirdiğini gördük.
Dünya Bankası ile Hazine Müsteşarlığı’nın 9 Şubat 1999’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde  düzenlediği destekleme ile ilgili toplantıda DGD ilk kez gündeme getirildi. Dünya Bankası’nın desteği ile bu sisteme geçildi. Ülke tarımını getirdiği yer ortada. Bugün kaldırılması gündemde.
Bu nedenle tarım politikalarını, tarımda desteklemenin nasıl yapılacağını para veriyor diye Hazine Müsteşarlığı veya Maliye Bakanlığı değil, Tarım Bakanlığının belirlemesi gerekir. Dünyanın her yerinde böyledir.
Çiftçiye banka kartı verilmesi konusuna gelince, kayıt sistemi açısından doğru olabilir. Fakat kart almayan üretici ne olacak? Destekten yararlanamayacak mı? Kaldı ki, Ziraat Bankası ve özel bankalar son yıllarda çiftçilere  kredi kartı veriyor. Ülke genelinde 350- 400 bin çiftçi kart sahibi oldu. Geri kalan 3 milyon çiftçi kart almazsa desteklenmeyecek mi?
Yapılan çalışma, DGD’ nin 2008’de uygulanmayacağını, yeni desteklerin ise 2009’da başlayacağını gösteriyor. Hükümet, bu yıl 2007 desteklerini ödeyecek. 2008 için destek olmayacak. 2009’da yeni destekleme sistemi uygulanacak. Çiftçilerin bir yılı desteksiz geçiştirilecek.

(16.1.2008 Dünya Gazetesi haberine yorum)

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler