Tarımda destek tapuya değil üreticiye verilecek

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda destek tapuya değil üreticiye verilecek

15 Ocak 2008

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Oca 15, 2008

Güngör Uras/ Milliyet Gazetesi

Başbakan Sayın R. T. Erdoğan’ın açıkladığı 60. hükümetin Eylem Planı içindeki tedbirlerden en önemlisi, bugüne kadar uygulanan tarım destek politikasında yapılması öngörülen değişikliktir.
Bugüne kadar, arazi sahiplerine, üzerinde üretim yapılsın yapılmasın, sahip oldukları dönüm başına her yıl bir ödeme yapılıyordu. Buna da “Doğrudan Gelir Desteği” uygulaması deniliyordu.
Bundan sonra arazi değil, ürün desteklenecek. Hükümet hangi ürünün ne şekilde destekleneceğini belirleyecek.
Batılı ülkeler tarımı büyük bütçelerle desteklerken, bizim bütçemizden ayırılan küçük imkânlar IMF ve Dünya Bankası memurlarının gözüne batar. (Tüm tarım destekleri için bütçeden ayırılan ödenek 2007 bütçesinde 5.2 milyar YTL, 2008 bütçesinde 5.3 milyar YTL’dir.)
IMF ve Dünya Bankası tarım desteği ödeneklerini kısmak için baskı yaparken, ABD bütçesinden bu yıl tarım desteğine ayırılan ödenek 286 milyar dolara yükseltildi.

Destek bizde yasak…
Dünya Bankası ile 2000’de imzalanan bir kredi anlaşmasının şartı olarak Türkiye’de tarıma uygulanan fiyat, girdi ve kredi destekleri kaldırıldı. Tarım satış kooperatiflerine yardım kesildi. Bütün bunların adına “Tarımda Reform Projesi” denildi. 2001 yılından itibaren ülke genelinde, arazisini kaydettirene, dönüm başına 10 dolar ödenmeye başlandı.
Bu uygulamanın bir yararı; buna karşılık pek çok da zararı oldu. Prim alma arayışında arazi sahipleri arazilerini kaydettirdi. Ülkedeki tarım arazilerinin büyük bölümü kayıt altına alındı. Buna karşılık destekleme primini yeterli gören birçok arazi sahibi arazilerini boş bıraktı. Üretim yapmadı. Prim sayesinde (özellikle Doğu ve Güneydoğu’da) büyük arazisi olanların cebine havadan para girdi.
Ancak Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri hep gecikti. Tarım konularını çok iyi izleyen dostum Ali Ekber Yıldırım’dan öğrendiğime göre, 2007 yılı bütçesinde yer alan toplam 5.2 milyar YTL ödeneğin tamamı seçim öncesi başka alanlarda harcanınca, 2007 yılına ait hayvancılık, kuraklık ve destekleme primleri ödenemedi.

Ürün desteği yarar sağlar
Başbakan Sayın R. T. Erdoğan geçen hafta Eylem Planı’nı açıklarken, çiftçinin 2007’den kalan alacaklarının 2008’de (2008 bütçesinden) ödeneceğini söyledi.
Tarımda doğrudan destek çok önemlidir. Türk tarımı için desteğin yararı büyük olacaktır. Bu sayede çiftçi, hangi bölgede, ne tür arazide, hangi ürünü yetiştirirse, bunun para edeceğini önceden bilmiş olur. Hem üretici hem ülke ekonomisi kazanır.
Fakat bunun için Tarım Bakanlığı’nın çok iyi hazırlık yapması zorunludur. Desteğin, ekim dikim başlamadan ilan edilmesi gerekir. Uygulama 2008’den itibaren değiştiriliyor ama, (1) Ekim dikim başladı. Hükümet hazır olmadığı için hangi bölgede, hangi arazide, hangi ürünün destekleneceği açıklanamadı. Açıklanamayacak.
(2) 2008 bütçesindeki ödenekle, 2007’nin çiftçi alacakları ödenecek. 2008’de ürün desteği için ödenek yok.
(3) Doğrudan Gelir Desteği’ne ek olarak ödenen mazot ve gübre desteği konusunda hükümetin ne yapacağı belirsiz.

[email protected]

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mustafa önder 3 Mart 2008 - 15:12 - Yanıtla

    bizleri dgd den dolayı aydınlattıgınızdan dolayı çok teşekkür ederim sizler biz gibi çifçileri aydınlattınız için çok memmunuz saggılar M . ÖNDER

  2. polat 20 Nisan 2008 - 03:33 - Yanıtla

    tarla paralar ve hayvan başınverlicek paralar ne zaman verliçek

  3. selcuk 9 Haziran 2008 - 09:48 - Yanıtla

    dünya küresel kuraklığa doğru giderken çiftçilere en fazla ihtiyacımız olduğu bir dönemde en büyük kötülüğü bu hükümet yapmıştır.Hükümete altın bir tavsiye ; olağan üstü bir durumda bu ülkenin iki kesime çok ihtiyacı vardır. Birisi Asker Diğeri Çiftçi.ZERRE Kadar fikir varsa Sebebini sormazlar. ama bunlar bu iki kesimi bitirdiler.

  4. Mahmut iri 11 Nisan 2009 - 06:11 - Yanıtla

    Hükümetin tarım politikası tamamen yetersizdir. Ne yazık ki çiftçinin durumu çok ciddi bir şekilde gerilemiştir ve bu durum yanlız çiftçi ile sınırlı kalmamış çırçır fabrikaları, tekstil ve bir çok alan da etkilenmiş her geçen gün fabrikalarımız kapanıyor insanlarımız işsiz kalıyor bir an önce hükümet tedbir almalı çozüm üretmelidir

  5. Mahmut iri 16 Nisan 2009 - 13:40 - Yanıtla

    Amikovasın da yöresel olarak başta gelen en büyük sıkıntı su sorunudur.Barajın olmayışın dan kış boyu akar sularımız denize dökülmektedir bir an önce barajın yapılması ovanın büyük bir sıkıntıdan kurtulması demektir şu anda çiftçiler tamamen tedaş a çalışmaktadır. Yeraltı rezervleri her geçen çekiliyor ilgililerin duyarlı olmaları ve bir an önce çözüm üretmelidirler.

En Son Yayınlanan Makaleler