Fındıkçılar, Fiskobirlik'i AKP'ye teslim etti

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Fındıkçılar, Fiskobirlik'i AKP'ye teslim etti

08 Aralık 2007

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 8, 2007

Funda Özkan/Radikal Gazetesi

Geçen yıl (2006) temmuz ayında Ordu’da 100 bin kişiyle, 1980 sonrasının en büyük üretici eylemini yapan fındık üreticileri 22 Temmuz’da AKP’yi yüzde 60’ın üzerinde oyla sandıktan çıkardıktan sonra, şimdi de Fiskobirlik’in yönetimini teslim etti.

AKP’liler, 2003’ten bu yana üç kez Fiskobirlik genel kurul seçimlerini kaybetmişti, dördüncüsünde AKP Sakarya-Kocaali İlçe Başkanı Lütfü Bayraktar, Fiskobirlik yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturdu.

Tarım dünyasının uzman gazetecisi Ali Ekber Yıldırım, Dünya gazetesindeki köşesinde, Fiskobirlik’in yeni başkanı Lütfü Bayraktar’ın “Ben seçilirsem, siyasi iktidarı buraya getiririm. Siyasi iktidar olmadan sorunları çözmemiz mümkün değil” diyerek, seçimi kazandığını yazıyor.

Başbakan Erdoğan’ın “Yetimin hakkını yedirmem, Fiskobirlik’e yeni borç vermem. Para verirsem bu da bir nevi hortumlama değil mi?” dediği için miting yapan, hükümet ve Başbakan Erdoğan’ın danışmanı, fındık ihracatçısı Cüneyd Zapsu aleyhinde slogan atan, otoyolu saatlerce trafiğe kapatıp, ‘asayişi sağlamadığı’ gerekçesiyle Ordu Emniyet Müdürü’nün ‘sürülmesine’ neden olan fındıkçı, şimdi ne oldu da ‘AKP’li birini seçersek, hükümet üreticinin alacaklarını öder’ noktasına geldi?

Her yıl 100-150 bin ton kadar kabuklu fındık üretim fazlası olur. Fiskobirlik de bu üretim fazlasını alır, ya eksik üretim olduğu yıl (2004’te don felaketi gibi) piyasanın ihtiyacını giderir ya da fındık fazlası yağlığa ayrılır, zararı da Hazine karşılar.

Ancak 2006’da Fiskobirlik “Fındık almam ve çalışanların maaşını ödemem için 200 milyon YTL’lik krediye ihtiyacım var” diye ortaya çıktı.

AKP hükümeti, kavgalı olduğu Fiskobirlik’in talebine sırt çevirdi.
2003’te AKP hükümetinin “Fındık alım fiyatını brüt 2 YTL açıkla” demesine rağmen, Fiskobirlik’in 2.5 YTL açıklamasıyla aralarında kavga başlamıştı.

2005’e geldiğimizde de yanlış politika izleyerek, fındık fiyatını yüksek (7 YTL) açıklayıp, fazla olan mahsulü almak zorunda kalınca ve fındığın parasını üreticiye ödeyemeyince, finansman sıkıntısına düşmüştü.

AKP de Fiskobirlik’i devredışı bırakarak, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) fındık alımı için görevlendirdi. İki yıldır fındığı TMO alıyor.
O arada Fiskobirlik’in yönetimi değişti, AKP ile kavga edenler gitti, daha uzlaşmacı olanlar geldi. Fiskobirlik, deposundaki 80 bin tonluk fındığı TMO’ya sattı, 150 milyon YTL aldı, bankalara olan borcunu ve üreticinin alacağının bir kısmını ödedi. Şimdi geriye 100 milyon YTL’lik borcu kaldı. 100 milyon YTL borç var ama satacağı bir kilo bile fındığı yok.

AKP de, 22 Temmuz seçimlerinden önce iyi bir ‘seçim yatırımı olarak’ fındık üreticisinin 2004’te yaşadığı don felaketinden doğan ama bir türlü ödenmeyen 240 milyon YTL’lik alacağını ödemişken, fındıkçılar da “Krizi aşsa aşsa hükümetin temsilcileri aşar” diye, kasası boş, deposu boş Fiskobirlik’i teslim etti. [8 Aralık 2007, Radikal Gazetesi]

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Fındık,Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler