Operasyonun faturası en az 1.5 milyar dolar

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Operasyonun faturası en az 1.5 milyar dolar

06 Aralık 2007

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 6, 2007

İşbaşına geldiği günden beri FİSKOBİRLİK yönetimini ele geçirmeye çalışan AKP Hükümeti sonunda muradına erdi. Uzmanlara göre bu operasyonun Türkiye’ye faturası ise, en az 1.5 milyar dolar olacak.

Necmettin Çakmak/Milli Gazete

İşbaşına geldiği günden beri FİSKOBİRLİK yönetimini ele geçirmeye çalışan AKP Hükümeti sonunda muradına erdi. Daha önce yapılan 3 genel kurulda liste çıkaran, ancak delegeden istediği oyu alamayan AKP, uyguladığı fındık politikası ile birliği batma noktasına getirdikten sonra yönetimi ele geçirmeyi başardı. AKP Kocaali İlçe Başkanı Avukat Lütfü Bayraktar, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Bayraktar, 2002 genel seçiminde AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu. 22 Temmuz seçiminde ise, AKP Kocaali İlçe Başkanı olarak seçim çalışmalarına aktif olarak katıldı. Sakarya’nın Kocaali ilçesi Yalpankaya köyüne seçim çalışması yaparken fındık üreticilerinin tepkisi ile karşılaşmıştı.

AKP’de aktif olarak çalışan Lütfü Bayraktar, yönetimine aday olduğu FİSKOBİRLİK’in genel kurulunda parti kimliğini gizlemedi. Tam tersine “Ben seçilirsem siyasi iktidarı buraya getiririm. Siyasi iktidar olmadan sorunları çözmemiz mümkün değil” diyerek seçimi kazandı. Seçimi kazandıktan sonra gazetecilere yaptığı ilk açıklamada da AKP’den kesinlikle istifa etmeyeceğini açık yüreklilikle dile getirdi.

FİSKOBİRLİK’in işlevi sona erdi

TARIM uzmanı Ali Ekber Yıldırım, Lütfü Bayraktar’ın başkan seçilmesinin bir başka önemli yönüne dikkat çekerek, FİSKOBİRLİK tarihinde ilk kez, geleneksel üretim bölgesi olarak kabul edilen Ordu, Giresun ve Trabzon’un dışında yani Batı Karadeniz’den bir başkan seçildiğine işaret etti.  Yıldırım, “Fındık konusunda Batı Karadeniz’in çok önemli bir özelliği var. Devlet, 1983’ten beri bu bölgede fındık üretiminin artmasını istemiyor. Bunun için defalarca yasal düzenleme yapıldı. Fakat yasa çıktıkça burada üretim alanı daha da genişliyor. Fındık üretim alanlarının sınırlandırılması bundan sonra pek gündeme gelmeyecek gibi görünüyor.” dedi.

Yıldırım, AKP’nin, daha önce ele geçiremediği için FİSKOBİRLİK’i devre dışı bırakarak fındık alımı için Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) görevlendirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“İki yıldır fındığı TMO alıyor. 22 Temmuz seçiminden önce, Karadeniz Bölgesi’nden oy almak için kesenin ağzını açan AKP, yüzde 70’in üzerinde oy aldı. 13 Kasım 2007’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile TMO’nun fındık alımından ve fındığın yağ yapılmasından doğacak tüm zararların Hazine tarafından karşılanması kabul edildi. Bu da yetmedi. Sırada FİSKOBİRLİK’in 100 milyon YTL’lik borcunun ödenmesi var. FİSKOBİRLİK’in deposunda satacak fındığı yok ama üreticiye, bankalara 100 milyon YTL borcu var. Bu borcu ödemek için gayrimenkulleri dışında satacak bir şeyi de yok.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Fındık,Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler