Başbakan da bir nevi hortumcu oldu!

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Başbakan da bir nevi hortumcu oldu!

20 Kasım 2007

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Kas 20, 2007

Necati Doğru/ Vatan Gazetesi

Önce okurların duymak istediği haberi yazayım. Doğal gazın içine hava basıncı sokarak vatandaşı soydukları belgelenen gaz dağıtım şirketlerinin adları gizleniyor diye yazmıştım. Bu konuda okurlar, EPDK’dan, Enerji Bakanlığı’ndan, Maliye Bakanlığı’ndan ve belediye başkanlarından “havayı doğalgaz fiyatına satarak halkı soyan şirketlerin adlarının açıklanmasını” beklediklerini bana yoğun olarak bildiriyor. Haber bekliyorlar. Haber henüz yok. Suskunluk var. Duvar oldular. Bir açıklama gelmedi, bu yüzden yukarıda adı geçen sorumlu kurumların, “halkı uyutma niyetleri var” duygusu bende şiddetini artırıyor. Bu konuyu önümüzdeki günlerde yazmaya devam edeceğim. Bıktık hortumculuktan. İktidarlar değişiyor. Hortumculuk kalıcı. İşte Başbakan Tayyip Erdoğan da “bir nevi hortumcu” oldu. Oysa kendisi seçimlerden önce bütün Türkiye’ye seslenerek; “Eğer fındık üreticilerine yüksek fiyat versin diye Fiskobirlik’e 200 milyon YTL kredi verirsek bu bir nevi hortumculuk olur” demişti.

***

Karadeniz kabarmıştı. Üretici isyan etmişti. Yollara dökülmüşlerdi. Otoyolu trafiğe kapatmışlardı. İktidar, üreticileri coplatıp yolu açmadı diye Ordu Emniyet Müdürü’nü görevinden almış, Başbakan da Ordu ve Giresun’da üreticilere bilgece seslenerek, “Yetimin hakkını size yedirmem, yedirirsem bir nevi hortumculuk olur” diye azarlamıştı. Fakat erken seçim kapıya dayanınca “kabaran Karadeniz seçmeni öfkesini indirmek için fındığa yüksek fiyat verilmiş,” iki yıl önce Fiskobirlik’e 200 milyon YTL kredi açmayan ve Fiskobirlik yönetimiyle şiddetli kavgalara gireşen AKP Hükümeti, fındık alımında hiç tecrübesi, imkânı olmadığı halde Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) görevlendirmişti. Fiskobirlik depolarında eski yıllardan kalma 76 bin ton kabuklu fındık TMO’ya satılmış, seçim öncesinde üreticinin yeni mahsül fındığı da iyi fiyat verilip alınmış, TMO’nun yaptırdığı yeni depolarda 316 bin ton fındık birikmiş fakat “Karadeniz’in kabaran öfkesi indirilmiş” ve seçimlerde Karadeniz’de de AKP, açık ara ile oyların çoğunu alabilmişti.

***

Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın dün yazdığı habere göre Bakanlar Kurulu bir kararname yayınladı ve Toprak Mahsülleri Ofisi’nin fındık alımından doğacak görev zararlarının Hazine tarafından ödenmesine karar verdi. Bir nevi hortumculuk. Yine hortlatıldı. Çünkü fındığa verilen yüksek fiyat nedeniyle doğacak zarar, Türkiye genelinden toplanan vergilerle kapatılacak. Böylece Türkiye genelinden içinde yetimlerin de hakkı olan para Karadeniz özeline aktarılmış olacak. Bir nevi hortum. Az değil. Hayli büyük. Ziyadesiyle kabarık. Bunun Devlet Hazinesi’ne faturası yaklaşık 1 milyar YTL’yi (eski parayla 1 katrilyon lira) bulacak ve “2001 krizinden önceki görev zararının Hazine’ce karşılanması yolu yeniden açılmış” olacak. 1 milyar görev zararı suya, elektriğe, petrole, her şeye yapılacak zam ve konulacak vergiyle halktan hortumlanacak. Lafın gelişi olacak. Oldu!Hortum kararnamesi çıktı. “Hortumları kestik…” diye siyasi karizmasını güçlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan da böylece “bir nevi hortumculuğu yeniden hortlatan” yapıyı kurmuş oldu. [16. 11. 2007- Vatan Gazetesi]

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler