Yeni Şakran'da Atatürk zeytinliği…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Yeni Şakran'da Atatürk zeytinliği…

22 Ağustos 2007

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Festival mevsimindeyiz. Ülkenin hemen her ilçesinde, beldesinde festivaller düzenleniyor.  Bu festivallerde genellikle yörenin bir ürünü öne çıkarılıyor. Ayrıca, yöre halkının televizyonlarda izlediği bir iki popüler  müzisyenin katıldığı  halk konserleri yapılıyor. Festivaller ciddi bir ekonomik hareketlilik yaratıyor. Bu nedenle özellikle küçük yerlerde, beldelerde bu tür etkinlikler çok önemseniyor. Festival yapmayan belediye başkanı halk tarafından eleştiriliyor. Halk belediyeden su, yol, temizlik ve diğer hizmetlerin yanı sıra, yılda bir kez sevdiği müzisyenin de ayağına getirilmesini istiyor.
Geçen hafta sonu İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Yeni Şakran Beldesi’nde “2. Zeytin ve Deniz Festivali” yapıldı. Belediye Başkanı Zeki Şen’in daveti ile “Zeytinciliğin Güncel Durumu ve Hedefleri” konulu panele, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile birlikte konuşmacı olarak katıldık. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin düzenlediği panelde konuşulanlar DÜNYA Gazetesi’nde (20.8.2007) detaylı olarak yer aldı.
Yeni Şakran’ da yaşayanların yüzde 90’ı geçimini zeytincilikten sağlıyor.  Zeytin ve zeytinyağının genel durumunu, sorunları ve çözüm önerilerini konuştuğumuz  panele üreticiler ve  tatil için Yeni Şakran’ da bulunanlar yoğun ilgi gösterdi. Söz döndü dolaştı kuraklığa geldi. Üreticiler, kuraklık nedeniyle büyük zarara uğradıklarını dile getirdikten sonra bu zararın bir şekilde devlet tarafından karşılanmasını talep ettiler. Bizden de bu talepleri Ankara’ya iletmemizi istediler.
Ülke genelinde olduğu gibi Yeni Şakran’ da da kuraklık nedeniyle üreticilerin yüzleri asık, endişeli bir bekleyiş içindeler. Bu bekleyiş ister istemez bir umutsuzluk, karamsarlık havası yaratıyor. Fakat beldede çok güzel gelişmeler de yaşanıyor. Belediye Başkanı Zeki Şen, zeytinciliğe çok önem veriyor. Zeytin ağaçlarına gözü gibi bakıyor. Kendi deyimi ile 13 yıllık başkanlığı döneminde bir tek zeytin ağacı kesilmesine izin vermemiş. Konut yapılmak üzere ayrılan belediyenin 500 dönümlük tapulu arazisine de 7 bin zeytin fidanı dikmiş.  Atatürk’ün kurduğu çiftliklerin yağmalandığı bir dönemde 7 bin zeytin fidanının dikildiği bu alana “Atatürk Zeytinliği” adının verilmesinin çok büyük bir anlamı var.
Atatürk Zeytinliği’ndeki 7 bin zeytin fidanı birkaç yılda ilk ürünü vermeye başlayacak. Elde edilen zeytinlerden sağlanacak gelir ile Yeni Şakran ve köylerindeki çocuklar okutulacak. Belediye Başkanı Zeki Şen, belde ve köylerdeki 700 öğrencinin ilkokuldan üniversiteye kadar eğitimini bu zeytinlikten sağlayacakları gelir ile karşılayacaklarını ifade ediyor. Bu amaçla bir vakıf kurma çalışmaları sürüyor.
Yeni Şakran betonlaşarak değil, yeşil dokusunu koruyarak denizle barışık bir ilçe olmayı sürdürüyor. Bunda 13 yıllık Belediye Başkanı Zeki Şen’ in payı büyük.
Balıkçılık yaparken 1994 seçimlerinde bağımsız aday olarak seçime giren ve zaferle çıkan Zeki Şen’ in anlattıklarından belediye başkanlarının çıkaracağı çok ders var. Şen’ in anlattıkları özetle şöyle: “ Yeni Şakran’ da yaşayan insanlar, beygirin, kuşun, kurdun, arının olduğu oy pusulasında gidip benim adımı bulup mührü bastılar. Seçildiğim gün, bu insanlara hizmet etmek, kıt kaynaklarımızı verimli kullanmak için önce kendi kendime söz verdim. Eşim ve kızımla konuştum. Onlara dedim ki, ben başkan oldum ama benden yat, kat beklemeyin yaşamımızda hiçbir değişiklik olmayacak. Onlar da bunu baştan kabul ettiler. Ben yine balıkçı Zeki’ yim.Yeni Şakran’ın betonlaşmasına izin vermedim. İnsanların sağlıklı, huzurlu bir ortamda mutlu bir şekilde yaşamalarını istedim.Başkanlıkta 13 yılı geride bıraktım bir metre fazla alanı imara açmadım. İki kattan fazla yapılaşmaya izin vermedim. Daha da önemlisi kooperatif yapılaşması olmayan belki de ülkedeki ender sahil beldelerinden biriyiz. Biz betona değil, zeytine ve yeşile değer veriyoruz.”
Rant peşinde koşmayan, betonlaşmayı değil toprağı ve yeşili korumayı tercih eden Yeni Şakran Belediyesi’nin uygulamalarından halk son derece memnun. Kahvede sohbet ettiğimiz belde halkından, Başkan ve çalışmaları hakkında olumsuz bir tek söz duymadık.  En çok ta, bağımsız olmasından memnunlar.
Dileğimiz bütün belediye başkanlarının, yerel yönetimlerin rant peşinde koşmak yerine toprağa, suya, yeşile ve tarıma karşı duyarlı olmaları.
Yazıyı, Yeni Şakran’ da yaşayan çocuk şair İlkem Avcı’nın dizeleriyle bitirelim. Ne de olsa çocuk gözüyle, çocuk duyarlılığı ile bir başka oluyor Şakran…
 
Şakran

Yazın,sonbaharda / Bir Başka olur Şakran / Yazın deniz, havuz derken / Sonbaharda zeytin toplarken / Tatlı bir rüzgar eserken / Bir başka olur Şakran.
İlkbahar gelip çiçekler açarken / Kuşlar cıvıl cıvıl öterken / İnsanlar tekrar yazlığa dönerken / Bir başka olur Şakran
Haziran ayı gelince / Havuz açılıverince / Çocuklar bir de denize girince / Bir başka olur Şakran
Sonbahar geldiğinde / Yaprak döken ağaçlar / Zeytinlere el sallar / Seneye görüşmek üzere / Bir başka olur Şakran
İlkem Avcı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Zeytin ve Zeytinyağı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler