Fındıkçı Başbakan'a inanır mı?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Fındıkçı Başbakan'a inanır mı?

04 Temmuz 2007

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Tem 4, 2007

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 yıl sonra fındık üreticisini hatırladı.Erdoğan, yaklaşık 5 yıl önce yine seçim öncesinde( 3 Kasım 2002 seçimi) Ordu ve Giresun’da yaptığı mitinglerde fındık üreticisinin oyunu almak için “fındığınızı satmayın biz iktidara geldiğimizde fındık 2 milyon lira olacak” dedi. Fındık üreticisi Erdoğan’a inandı ve Karadeniz Bölgesi’nde AKP’ ye yüzde 50’den fazla oy çıktı. AKP, tek başına iktidar oldu.
İktidara gelince en çok uğraştığı kesim fındık üreticileri ve onların kuruluşu Fiskobirlik oldu. AKP, Fiskobirlik yönetimini ele geçirmek için bölge milletvekillerini seferber etti. Fiskobirlik’ in her genel kurulunda liste çıkardı. Çok büyük vaatlere  ve AKP’ li milletvekillerinin tehditlerine rağmen Fiskobirlik’te bu dönemde yapılan 3 seçimden de yenik ayrıldı. Fiskobirlik’i ele geçiremeyince yenilginin faturasını fındık üreticisine kesti.
2003 ve 2004 yıllarında fındık üretimindeki düşüşü iyi değerlendiren Fiskobirlik yönetimi kabuklu fındığın fiyatını 7 milyon liranın üzerine çıkardı. Ülke tarihinde fındık ihracatı ilk kez 2 milyar dolara ulaştı.
Bundan memnun olması gereken Başbakan Erdoğan, Karadeniz Bölgesi’ne her gittiğinde fındık üreticisine ve Fiskobirlik’ e hakaretler yağdırdı. AKP’ nin engellemelerine rağmen 7 milyon liraya kadar çıkan fındık fiyatı 2006’da Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları ile 2 milyon liraya kadar düştü. Yurt dışındaki alıcılar Erdoğan’a “Onursal Altın Fındık Ödülü ” verdi.
Başbakanın açıklamalarıyla düşen fındık fiyatı nedeniyle fındık üreticisi dolayısıyla Karadeniz halkı çok büyük zarar gördü. Türkiye’nin fındık ihracatı 2 milyar dolardan 1 milyar dolar seviyesine geriledi. Üretici,esnaf ve Karadeniz halkı fındık mitingleri yaptı. AKP Hükümeti’nin fındık politikası defalarca protesto edildi. Öyle bir noktaya gelindi ki, AKP milletvekilleri seçim bölgelerine giremez oldu.
1938’den beri fındık piyasasında olan Fiskobirlik ilk kez AKP Hükümeti döneminde (2006’da) devre dışı bırakıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), tarihinde ilk kez  fındık almakla görevlendirildi.
Yine bu dönemde Fiskobirlik’e kredi verilmesi engellendi. Başbakan Erdoğan’ın Özel Asistanı ve Veri Koordinatörü Cüneyd Zapsu, yaptığı yazılı açıklamada “tefeciler dışında kimsenin Fiskobirlik’e kredi vermeyeceğinin herkes tarafından  bilinmesi gerekir” dedi.
Başbakan Erdoğan, Zapsu’nun söylediklerini tekrarlayarak Fiskobirlik’i güvenilmez kurum olarak ilan etti. Bu açıklamalar üzerine Türkiye’de hiçbir banka Fiskobirlik’e kredi vermedi. 
Başbakan bununla da yetinmedi, Fiskobirlik’ i “hortumcu” olmakla suçladı. Yetim hakkı yemekle itham etti. 
Hükümetten destek isteyen üreticilere, “Ben sizin muhatabınız değilim, Fiskobirlik’e gidin” diye her seferinde hedef gösterdi.
Fiskobirlik yönetimini yıldırmak için sürekli müfettişler görevlendirildi. Yolsuzluk iddiası ile soruşturmalar açıldı.
Ancak bu baskıların hiç biri sonuç vermedi. AKP, Fiskobirlik yönetimini ele geçiremedi. Fındık üreticisi ve Fiskobirlik dimdik ayakta kalmayı başardı.
Seçimlere kısa bir zaman kala genel kanı, AKP’nin  fındık politikası nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nde çok büyük oy kaybına uğrayacağı yönünde.
Fakat, seçim öncesinde iyi bir fiyat açıklayarak yeniden oy alacağını düşünenlerin sayısı da az değil.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi Giresun’daydı. Miting meydanında fındık fiyatının geçen yılki fiyatın üzerinde olacağını söyledi. Cem Uzan’ın “fındık 8 YTL olacak” sözü ile dalga geçti. Ama yüksek fiyat vereceklerinin sinyalini verdi.
Başbakan Erdoğan, 5 yıl aradan sonra Giresun’da fındık üreticisini bir kez daha hatırladı. Bakalım fındık üreticisini 5 yılda bir hatırlayan Erdoğan’a ve vaatlerine inanan olacak mı?
2002 seçimlerinde olduğu gibi seçim meydanlarında yüksek fiyat vaadi ile oy alıp seçimden sonra iktidara geldiğinde yine fındık üreticisi ile uğraşacak mı?
 Başbakan Erdoğan, Giresun’da Fiskobirlik’i de ziyaret etti.
Geçen yıl, “hortumcu”, “yetim hakkı yiyen”, “güvenilmez” dediği Fiskobirlik’i ziyaretinde de önemli mesajlar verdi.
Erdoğan, Fiskobirlik yönetimine ve fındık üreticilerine “sizi spekülatörlerin kucağına atmayacağız” dedi.
Ankara’ya döndüğünde bu sözün hesabını Cüneyd Zapsu’ya nasıl verecek doğrusu merak ediyoruz. Bizim bildiğimiz ve tanıdığımız Zapsu, Erdoğan’a bu sözlerin hesabını sorar.
Başbakan, yanında bulunan TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’na da bölgede kalması ve Fiskobirlik ile birlikte fiyat belirlemesi için talimat verdi.
Pazartesi akşamı Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, Genel Müdür Levent Ağca ve TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu gecenin geç saatlerine kadar fındık fiyatı üzerinde çalıştılar. Yapılan bu çalışma hükümete sunulacak. Bakanlar Kurulu gerekli değerlendirmeyi yaparak fındık fiyatını seçim öncesinde açıklayacak.
Muhtemelen Fiskobirlik ile TMO birlikte hareket edecek. Geçen yıldan beri çok konuşulan lisanslı depoculuk yaşama geçirilemediği için TMO’nun Fiskobirlik depolarına, Fiskobirlik’in ise paraya ihtiyacı var.
Geçen yıl “tefeciden başka kimse kredi verilmez denilen Fiskobirlik’ e Başbakan talimatı ile kredi verilecek. Yoksa birileri tefeciliğe mi başladı?
Bu ülkenin kaderi bu. Seçime göre tarım politikası, seçime göre fındık politikası yine devam ediyor. Bu politikaların devam etmesi sadece siyasilerin suçu değil.Onlardan çok her seçim bu oyunlara alet olan seçmenlerin yani bizlerin suçu.
Son 5 yılda yaşananlardan sonra fındıkçı, Başbakan’a inanır mı?
Bu sorunun yanıtını 23 Temmuz’da öğreneceğiz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Fındık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler