Bafra Ovası'nda iyi tarım uygulamaları

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bafra Ovası'nda iyi tarım uygulamaları

28 Mart 2007

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Garanti Bankası ile DÜNYA Gazetesi 5 yıldır Anadolu’da toplantılar düzenliyor. “Garanti Anadolu Sohbetleri” adıyla 5 yılda 32 ilde 36 toplantı gerçekleştirildi.
Garanti Anadolu Sohbetleri geçen hafta ilk kez bir ilçede,Samsun’un Bafra İlçesi’nde yapıldı. “Bafra Tarımı İçin Yeni Fırsatlar”  konulu toplantıya ilgi çok büyük oldu. Bafra Ticaret Borsası’nın salonu doldu,taştı. Bu ilgi Bafra’da  tarımla uğraşanların bir arayış içerisinde olduklarını gösteriyor.
Bir dönem Çukurova’dan sonra Türkiye’nin en verimli ovası olarak adlandırılan Bafra Ovası son yıllarda tarımda yaşanan sorunlar nedeniyle üretime adeta küsmüş.
Tütün Yasası’nın çıkmasından sonra tütün üretiminde büyük bir düşüş olması ve alternatif ürün projelerinin başarıya ulaşmaması Bafra’yı geriye itmiş. Şimdi büyük bir arayış var. Bodur meyvecilik, hayvancılık,kışlık sebze üretimi,kesme çiçek üretimi ve ihracatı konusunda ciddi çabalar var.
Bafra’ya bağlı Kaygusuz Köyü’nden İbrahim Uçar, bu çabayı gösteren örnek çiftçilerden biri. İbrahim Uçar, 70 küçük çiftçiyi de yanına alarak Bafra’da ilk kez iyi tarım uygulamaları ile kışlık sebze üretimini başlatan aydın bir çiftçi.
Bafra’da iyi tarım uygulamasını başlatan İbrahim Uçar , yaptıkları çalışmaları bize şöyle anlattı:
“Bafralı çiftçi yeniliğe pek açık değil. Dededen kalma yöntemlerle tarım yapılıyor. Bende çiftçiyim. Bizim topraklarımız küçük parçalı. Büyük çapta üretim yapmaya elverişli değil. Bu nedenle kaliteli ve sağlıklı, katma değeri yüksek ürünler üretmek için ilk kez iyi tarım uygulamalarını Bafra’da uygulamaya karar verdik. Merkezi İzmir’de olan bir danışmanlık şirketi ile konuştuk. İyi tarım uygulamaları ve Eurepgap sertifikalı ürün ürettik. Değişik köylerden 70 çiftçi arkadaşımla 1040 dönüm alanda karnıbahar,brokoli,Brüksel lahanası ve
Çin lahanası üretmeye başladık.
Fakat, biz üretim yaparken işin organizasyonunu başaramadık.Yani ihraç edecek, pazarlayacak organizasyonu kuramadık. Bu nedenle ürettiğimiz ürünleri iç piyasada zor bela satabildik. Büyük marketlerle konuştuk. Bize, “çok iyi üretim yapmışsınız ama bunun devamlılığı olmalı. İki gün Eurepgap sertifikalı ürün sattıktan sonra, tüketiciye kusura bakmayın ürünün devamı yok diyemem.Devamlı olması gerekir” dediler. Biz bu devamlılığı sağlayamadık. Bafra’da  bu ürünleri paketleyecek,depolayacak bir yer yok. Laboratuvar yok.Analiz için ürünümüzü İzmir’e gönderiyoruz.
Yaşadığımız sorunlar, ve altyapı eksiklikleri bu ilk denememizde bazı çiftçi arkadaşlarımızın moralini bozdu. İyi tarım uygulamasından vazgeçtiler. Onları iyi tarım uygulamaları konusunda yeterince ikna edemedik.Zor geldi. Fakat biz bu arada bazı eksikliklerimizi gördük.Şimdi birkaç genç arkadaşımla bu işe daha bilinçli olarak sarılacağız.Pazarlamayı ihmal etmeden yeniden üretim yapacağız. Bürokratik engelleri aşabilirsek Kışlık Sebze Üreticileri Birliği’ni kurarak bu işi daha bilinçli yapacağız. Bizimle çalışacak ihracatçılar bulabilirsek, ürettiğimizi ihraç ederek bu konuda öncü olmak istiyoruz. Bafra’da bu potansiyel var. Bunu değerlendirmemiz şart.”
Bafra’da yaptığımız “Garanti Anadolu Sohbetleri” toplantısının konuşmacıları  İbrahim Uçar ve arkadaşlarına yol gösterecek önemli bilgiler verdi.
Aşılı fide üretiminde adeta devrim yapan Dr. Hasan Ünal, açık alanda ve serada 1 dönüm alanda 30 ton domates,25 ton karpuz,8 ton biber üretebilecek teknolojiyi ve bilgiyi paylaştı.  
Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yurtdışındaki tüketicilerin ürün alırken nelere dikkat ettiklerini sıraladı. Taze ve sağlıklı ürün,tüketim kolaylığı,kalıntı olmayan,küçük paketler halinde ambalajlanmış,izlenebilirliği olan ürünlerin tercih edildiğini söyledi. İhracat için, mutlaka Eurepgap sertifikasının olması gerektiğini büyük ölçekli üretim yapılması gerektiğini ve üretici organizasyonu oluşturmalarını önerdi.Her üreticinin bir ihracatçı olabileceğini anlattı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersoy Yıldırım, Avrupa’daki  üreticinin ürününü nasıl paketlediğini ve tüketiciye nasıl sunduğunu fotoğraflarla gösterdi. Türkiye’deki uygulamalarla karşılaştırdı.
Tarım Sigortaları Uzmanı Şule Yıldırım, devlet destekli sigorta  uygulamalarını anlattı. Prof. Dr. Asaf Savaş Akat Türkiye ve dünyadaki gelişmeler ışığında tarımdaki dönüşüme değindi. Avrupa Birliği Uzmanı Ahmet Sungur ise proje hazırlamanın inceliklerini anlattı.
Çok daha önemlisi,” ne kadar sanayileşirsek sanayileşelim tarımın ağırlığı var” diyerek tarıma bakışlarını anlatan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, üretimden ihracata kadar her aşamada üreticiye,tarımsal sanayi yatırımlarına kredi desteği sağlayacaklarının sözünü verdi.
Dünya Gazetesi,Garanti Bankası, her biri farklı bir yerden Samsun’a gelen uzmanlar Bafra Ovası’nın potansiyelini değerlendirmek için çaba gösterirken, Tarım Bakanı ne yapıyor dersiniz? İstanbul’un 5 yıldızlı otelinde Türkiye’ye damızlık hayvan ithal etmenin müjdesini(!) veriyor.Tebrikler Sayın Bakan. Siz ithalatı artırmak için çalışmalarınıza devam ediniz.Biz yarın Antalya’da yaş meyve sebze fuarına katılarak oradaki üreticilerle, ihracatçılarla, uzmanlarla ihracatı artırmanın yollarını arayacağız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım,Tarım Bankacılığı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler